Një copë metali e mprehtë e bën IQOS-in edhe më të rrezikshëm

39 Lexime

IQOS ILUMA (IQOS është një alternativë më e mirë për cigaret me erë më pak intensive, pa tym dhe pa hi) i ri nga Philip Morris është i pajisur me një sistem induksioni. Në mënyrë që pajisja të funksionojë, çdo shkop duhani përmban një copë metali. Sipas një raporti nga Spitali Universitar Fukuoka në Japoni, një nënë e solli vogëlushen e saj në dhomën e urgjencës pasi ajo gëlltiti një cigare IQOS ILUMA. X-ray zbuloi një trup të huaj 12 mm të gjatë në stomakun e vajzës – copën e metalit nga shkopi TEREA.

Përpara se të kryhej lavazh stomaku, vajza vjellte duhanin me një copë metali të mprehtë. Fëmija ishte me fat pasi mundi të largohej nga spitali i padëmtuar pas një dite. Autorët e raportit theksojnë se shkopinjtë e rinj nga IQOS kanë një “teh” të ndërtuar, e cila përbën një rrezik të panjohur më parë.

Sipas autorëve të Spitalit Universitar Fukuoka, profesionistët e shëndetësisë duhet të informohen dhe do të rekomandohet në raste të ngjashme të ardhshme heqja e “tehut” me kateter magnetik. “Stikat e reja të duhanit janë dy herë më të rrezikshme për fëmijët e vegjël dhe kafshët sesa cigaret normale. Përveç helmimit të mundshëm nga nikotina, pjesa e mprehtë metalike mund të shkaktojë dëme shtesë. Është krejtësisht e pakuptueshme dhe e papërgjegjshme që Philip Morris po e bën edhe më të rrezikshëm një produkt tashmë shumë problematik”, thotë Markus Wildermuth nga „Blaue Kreuz“.