Nëntëvjeçarja Alisa Veseli nga Zvicra gëlltiti një bateri dhe operohet më tepër se 75 herë

182 Lexime

Alisa Veseli (9) nga ëeisslingeni ZH ishte vetëm 20 muajshe, kur gëlltiti një bateri të rrumbullakët. Tani po i dëmtohet trakeja dhe ezofagun i saj. Deri më sot ajo vuan nga efektet afatgjata

Alisa Veseli nga Weisslingeni ZH është vetëm nëntëvjeçare – dhe ka bërë më shumë se 75 operacione në jetën e saj. Vajza gëlltiti një bateri kur ishte 20 muajshe. Rryma aktuale nga kjo bateri shkatërroi indet e ezofagut të saj dhe më pas edhe gypin e saj.

Pediatrit zviceranë javën e kaluar paralajmëruan për rrezikun e këtyre baterive të butonave.
Alisa sot ende vuan nga aksidenti: ajo ka probleme me frymëmarrjen. Ushqimi i ngec dhe shpesh ka dhimbje të fytit.

Megjithatë, kësaj të mërkure me diell, kur gazeta „Blick“ e vizitoi, Alisa duket se ajo është një fëmijë normal: ajo luan, qesh, hidhet përreth, ngjitet në pemë dhe shikon të metat në lëvore. Ajo është mirë, thotë vogëlushja e klasës së dytë. Zëri i saj është i ashpër, por edhe i butë. Ajo merr frymë rëndë dhe thellë kur flet. Por ajo nuk ka dhimbje. Vetëm: „Kur ha, duhet të bëj shumë përpjekje për ta gëlltitur“.

Këtu, jashtë në kopsht, për të është shkëlqyeshëm. Për të është një argëtim. Megjithatë, kur vrapon, ajo arrin kufijtë e saj: «Kam më pak ajër sesa fëmijët e tjerë. Por unë ende mund të marr frymë”.

Incidenti fatal ndodhi gati tetë vjet më parë. Nëna e Alisës, Besire Veseli (35) e kujton mirë ditën. Ishte 13 shtatori i vitit 2013. „Pakoja e baterive ishte në një sirtar të vogël në dhomën e gjumit të prindërve tanë“, thotë shqiptarja nga Cyrihu. „E vendosëm atje sepse menduam se ishte një vend i mirë për fshehje“.

Besirja po lante robe në shtëpi. Papritmas ajo e humb nga sytë vajzën e saj të vogël, por e gjen te dhoma e fëmijëve. “Alisa ishte ulur atje duke bërë zhurmë mbytëse. Shkumëzonte nga goja dhe kishte njolla të kuqe në fytyrë“.

Nëna sheh pakon e baterive pranë fëmijës së saj. “E kuptova menjëherë se çfarë kishte ndodhur: Alisa kishte futur një bateri në gojën e saj dhe e kishte gëlltitur atë. Unë mendoj se kishte vetëm dy minuta midis gëlltitjes dhe gjetjes“. Besire Veseli tmerrohet: „Mendova se fëmija im tani po mbytet në krahët e mi“.

Alisa, atëbotë ishte një vjeç e gjysmë, tashmë mund të ecte, por ajo nuk mund të shprehte me fjalë atë që i ndodhi. „Kështu që ajo nuk mund të më konfirmonte se kishte përbirë një bateri“.

Pas incidentit, Alisa ishte gjithmonë e vetëdijshme, thotë Besirjai. Dhe: “Kur erdhi ambulanca, ajo ndaloi të shkumëzonte. Por goja e saj ishte e shtrembër”.

Vogëlushja dërgohet në spital dhe i bëhet rrezatimi. Në fotografi mund të shihej qartë bateria. „U deshën shtatë orë për ta hequr baterinë“, thotë nëna e saj. „Shume gjatë“. Ezofagu dhe trakeja e Alisa janë dëmtuar – përgjithmonë.

Që nga incidenti, vajza ka kryer mbi 75 operacione. „Alisa sot ende duhet të shkojë në spital për kontrolle të rregullta“, thotë nënë Besirja. Ajo gjithashtu duhet të operohet dy herë në vit: ezofagu i saj duhet të zgjerohet „. Kjo është për shkak të ndryshimeve të mbresë në ezofag, transmeton Shtegu. Kur ajo vrapon, sipas nënës, vajza e saj mund të gulçojë shpejt. Dhe: „Kur flet, mund të dëgjohet se diçka nuk është në rregull me frymëmarrjen e saj“.

Nëna fajëson vetveten për vuajtjet e mëdha të vogëlushes së saj: “Atëbotë u përkujdesa me ndihmë psikologjike. Unë shpesh mendoj me vetveten: ‚Sikur të kisha ardhur në dhomën e saj vetëm gjysmë minute më parë.‘ „Situata ishte veçanërisht e keqe menjëherë pas incidentit në njësinë e kujdesit intensiv: ‚E pashë se si Alisa po luftonte për jetën e saj. Mendoja se do të ishte faji im, nëse ajo do të vdiste tani“.

Në mënyrë që fëmijët e tjerë të mos pësojnë të njëjtin fat si Alisa e saj, Besire Veseli paralajmëron të gjithë prindërit: «Mbajini bateritë në një vend të sigurt dhe fshihni nga fëmijëve tuaj të vegjël. Dhe kontrollon nëse artikujt që kanë një bateri janë të siguruara mirë“.

Vetë Alisa ka një dëshirë: „Që gjithçka të bëhet përsëri më mirë“. Mbi të gjitha, ajo po bën shumë më mirë sesa ishte disa vjet më parë. Dhe e vogla tashmë ka ide të qarta për punën e saj të ëndrrave: „Veterinere“.