Në Serbi, çdo ditë më shumë se 450 000 njerëz janë të uritur dhe taksa për dhurimin e ushqimit, madje edhe për ushqimet që janë gati të skadojnë, ende nuk është hequr

18 Lexime

Ky është një nga faktorët kufizues për bamirësitë më të mëdha, tha drejtori ekzekutiv i Forumit Filantropik Serb dhe kryetar i Bordit të Drejtorëve të Fondit B92, Veran Matiq.

Matiq vuri në dukje se shteti mund të inkurajojë bamirësinë përmes politikës tatimore, duke thënë se Serbia, së bashku me Shqipërinë, është e vetmja në Europë që nuk ka stimuj tatimorë apo të tjera për donatorët individualë që dhurojnë shuma modeste parash, por jo edhe për ata që. janë të pasur dhe kush ka mundur të ndajë shuma më të mëdha, transmeton portali Nova.rs.

„Ne jemi një nga vendet e pakta në Europë ku TVSH-ja për dhurimin e ushqimit nuk është hequr dhe për këtë, disa nga kompanitë vendosin shumë më lehtë të shkatërrojnë ushqimin, sesa ta dhurojnë atë një muaj më parë, sepse është më lirë. Në rast se e shkatërrojnë, nuk duhet të paguajnë atë 20 për qind TVSH. Është gjithashtu e sigurt se heqja e TVSH-së për donacionet në përgjithësi do të rriste numrin e donatorëve dhe sasinë e donacioneve, si dhe do të krijonte një kulturë të dëshirueshmërisë së dhurimit. Forumi Filantropik Serb i propozoi Qeverisë së Serbisë dhe Ministrisë së Financave që të formohet Fondi i Kompensimit dhe mundësia e rimbursimit të TVSH-së me përfundimin e një projekti të caktuar donator, por ende nuk ka përgjigje konkrete në këtë drejtim“, tha Matiq, transmeton portali Shtegu.

Në Serbi, donacionet janë kryesisht në formë të parave, por edhe në ushqim. Matiq përkujtoi se në vitin 2022 në Serbi janë dhuruar 33 milionë euro, sipas vlerësimeve të fondacionit “Katalist Balkans”, nga të cilat qytetarët kanë dhuruar 18 milionë euro, ndërsa pjesa tjetër janë dhuruar nga kompani dhe korporata.

Ai theksoi se më të mërziturit janë të moshuarit, ndaj të cilëve janë drejtuar shumë pak donacione. Gjithashtu, ndër të rrezikuarit janë edhe personat me aftësi të kufizuara.