MUND TË SHPËTONI NJË JETË: MUNGESË AKUTE E GJAKUT NË KANTONIN E BERNËS

60 Lexime

Rezervat e gjakut në Kantonin e Bernës kanë arritur në një nivel të ulët kritik. „Për shkak të pushimeve verore, mungojnë 1000 dhurime gjaku“, raporton shërbimi rajonal për dhurimin e gjakut

Rezervat e gjakut të Bernws janë jashtëzakonisht të ulta: „Kemi 20 për qind më pak gjak sesa duhet“, thotw André Gautschi, kreu i prokurimit të gjakut në donacionin intern SRK, në një njoftim për media të enjten në mëngjes, informon Shtegu.com. Kwtw ngwrç e kanw shkaktuar sezoni i festave dhe pasojat e koronavirusit dhe tani mungojnw rreth 1000 dhurime.

Mbetja prapa e dhurimeve duhet të jetë e krijuar në mënyrë që të vazhdojë të jetë në gjendje t’u sigurojë spitaleve furnizime të mjaftueshme, thotë Gautschi: „Sepse mbetet nevoja e përditshme për 340 dhurime gjaku“. Por dhurimi është i mundur pavarësisht koronavisurit: Organizata interregjionale e dhurimit të gjakut SRK vlerwson se dhurimi i gjakut mund të vazhdojë të bëhet në një mjedis të sigurt për të gjithë të përfshirët, pavarësisht nga pandemia. „Kjo është arsyeja pse ne ndjekim me përpikëri udhëzimet e Zyrës Federale Zvicerane të Shëndetit Publik (BAG) dhe Donacioni i gjakut Zvicër SRC. Për këtë arsye, ne kemi iniciuar masa të ndryshme për të mbrojtur shëndetin e të gjithëve të përfshirëve“, thotë shërbimi i dhurimit të gjakut.

Rezervat tani duhet të rimbushen vazhdimisht, pasi gjaku është vështirë të ruhet. Jetëgjatësia e përbërësve të gjakut është e kufizuar: qelizat e kuqe të gjakut 42 ditë, trombocitet vetëm 7 ditë. Plazma mund të ruhet e ngrirë deri në 24 muaj.

Pavarësisht verës dhe koronavirusit, shërbimi rajonal për dhurimin e gjakut tani shpreson për shumë vullnetarë. Gjaku i grupit të gjakut 0 negativ është veçanërisht i kwrkuar sepse ky pacient mund të administrohet në të gjitha grupet e gjakut. „Investoni 40 minuta nga vera juaj duke dhuruar gjak për të dhënë një pjesë të verës për njerëzit në nevojë“, bwn thirrje për solidaritet Gautschi.