Materiale të reja edukative mbi drogën dhe mediat digjitale

14 Lexime

Sipas studimit aktual të HBCS 2022, konsumi i drogave legale u rrit veçanërisht tek vajzat 13-15 vjeç. Në veçanti, produktet „e reja“ të nikotinës po konsumohen gjithnjë e më shumë. Studimi i JAMES 2022 tregon gjithashtu se konsumi i medias është rritur përsëri. Për të dhënë një kontribut kundër konsumit abuziv, Shoqata „Blaue Kreuz Bern-Solothurn-Freiburg“ ka ofruar materiale të reja dhe të përditësuara mësimore. Në mënyrë ideale, këto mund të përdoren gjatë një sekuence mësimore dhe të mbështesin reflektimin personal të nxënësve.

Me një total prej 15 njësive mësimore të pajtueshme me kurrikulën, mësuesit mund t’i sensibilizojnë studentët e tyre për temat e alkoolit, produkteve të nikotinës, drogave ilegale dhe çështjeve të përgjithshme të varësisë. Gjithashtu në dispozicion janë edhe materialet mësimore për trajtimin e mediave digjitale. Katër kuize të ndryshme në internet – secili që zgjat rreth 30 minuta – përfshijnë gjithashtu autoteste, të cilat mund të tregojnë nëse konsumi tashmë po shkon në një drejtim problematik. Të gjitha kuizet dhe pjesa më e madhe e njësive mësimore shoqërohen me filma të shkurtër konciz dhe mund të shikohen në kanalin „Blaue Kreuz Bern“ në YouTube. Që nga krijimi i kanalit YouTube, filmat e shumtë të shkurtër janë parë më shumë se 7.5 milionë herë.

Rritja e konsumit

Studimi i publikuar së fundmi i HBSC nuk tregon një drejtim pozitiv – të paktën për sa i përket konsumit të alkoolit dhe nikotinës. Konsumimi javor i alkoolit dhe pirja e tepërt u rritën. Rritje ka pasur edhe konsumi i cigareve elektronike dhe snus/snuff. Nga ana tjetër, njerëzit pinë më pak duhan (cigare dhe shisha) dhe konsumimi i kërpit dehës gjithashtu u ul. Sidoqoftë, pihet më shumë CBD. »Me anketat tona vjetore me mbi 1 000 të rinj, ne mundëm të shihnim tendenca të ndryshme nga viti 2020 e tutje. Nuk duhet dhe nuk duhet të vazhdojë kështu”, thotë Markus Wildermuth nga „Blaue Kreuz“. Sipas studimit të JAMES, përdorimi i smartfonëve është rritur gjithashtu. Sipas vlerësimeve të tyre, të rinjtë shpenzojnë rreth tre orë e 14 minuta në smartfonë në një ditë jave. Kjo është mbi një orë më shumë se në sondazhin e vitit 2020. Në fundjavë, koha mesatare e përdorimit është rritur në pothuajse pesë orë. Gjithashtu tregon se 7 për qind e moshave 11 deri në 15 vjeç përdorin rrjetet sociale me probleme. Rreth 3 për qind e moshave 14-15 vjeç shfaqin gjithashtu sjellje problematike të lojës (HBSC, 2023).

Më shumë oferta nga shkolla e mesme

Krahas materialeve mësimore, „Blaue Kreuz“ ofron konkursin e ri të klasës “#AUSGEGLICHEN”, në të cilin kujdestarët ligjorë janë të përfshirë edhe në temat e drogës apo mediave digjitale. Mund të merren me qira edhe materiale të tilla si gota dehjeje nga alkooli, pajisje bar, komplete testimi për pirjen e duhanit, kuti eksperimenti për pirjen pasive të duhanit ose një eksperiment i ri avullimi. Në punishte të caktuara, mushkëritë e duhanpirësve testohen edhe me një pajisje të re matëse të vëllimit të mushkërive.