Mashtruesit po bëjnë agjitacion kundër shqiptarëve dhe prezantueses së SRF-së Sandra Boner

82 Lexime

Një reklamë e rreme në Instagram, pretendon se prezantuesja e SRF Sandra Boner është vrarë nga një grup shqiptarësh. Reklama po bën shumë bujë sepse i kalon qartë kufijtë

Në Instagram, mashtruesit shkaktojnë vazhdimisht konfuzion tek përdoruesit me reklama të rreme. Por thurja e re tani tejkalon atë që shihej më parë.

Reklama tregon një foto të prezantueses së SRF Meteo Sandra Boner (49) me dy djemtë e saj. Ekziston edhe një foto e një operacioni policor dhe një nga një varr me lule dhe qirinj. Shkruhet: “Një grup shqiptarësh vranë prezantuesin e SRF-së (49†) pasi vodhi një shumë të madhe parash”. Duke klikuar në reklamë, bandat ndërkombëtare që qëndrojnë pas saj përpiqen të joshin përdoruesit në faqet e tyre të rreme.


Blick mbron vetveten kundër reklamave të rreme

Reklamat shpesh joshin njerëzit me artikuj të rremë gazetash. Blick është gjithashtu shpesh viktimë e reklamave të tilla false, transmeton portali Shtegu. Sipas Serafin Oberholzer, jurist i medias në Ringier AG, gjithmonë merren masa kundër kësaj: “Ne paraqesim rregullisht ankesa te regjistruesi i domenit. Nëse operatori i faqes së internetit është i njohur, ne do të lëshojmë një paralajmërim. Ne gjithashtu raportojmë falsifikime në Qendrën Kombëtare për Sigurinë Kibernetike (NCSC) dhe në vetë platformat përkatëse të mediave sociale”. Blick gjithashtu paralajmëron përdoruesit në kanalet e tij të mediave sociale.
Reklamat e reja i tejkalojnë kufijtë

Ndërsa reklamat deri më tani kanë tërhequr gjithmonë njerëz me personazhe të famshëm zviceranë – Sandra Boner ishte gjithashtu viktimë e një reklame tjetër – reklamat e fundit kalojnë një vijë vendimtare. Përveç shkeljes së të drejtave personale të Bonerit, ajo shpif edhe komunitetin shqiptar.

“Reklama nuk është vetëm problematike sepse përhap lajme të rreme, por edhe sepse akuzon në mënyrë të rreme popullin shqiptar për vrasje dhe në këtë mënyrë i shpif ata”, citohet të ketë thënë Komisioni Federal kundër Racizmit EKR nga “Tagesanzeiger”, i cili raportoi për të rreme. Mashtruesit shfrytëzojnë qëllimisht tensionet politike në Zvicër. Sipas EKR-së, në varësi të kontekstit, këtu konstatohet vepra penale e “diskriminimit dhe nxitjes së urrejtjes”.

E re edhe per specialistet

Reklamat e rreme të të famshmëve pranohen nga Zyra Federale e Sigurisë Kibernetike BACS. Megjithatë, reklama e re është një risi edhe për specialistët federalë: “Forma e falsifikimit të vdekjes së një personaliteti të njohur nuk është raportuar ende në BACS”, citohet zyra gjithashtu nga “Tagesanzeiger”.
Për vetë Sandra Boner, reklama është thjesht „abuzim“. Në një intervistë për „Tagesanzeiger“ ajo thotë gjithashtu se audienca e saj televizive shpesh bie në reklamat e gabuara: „Njerëzit që më kontaktojnë që duan të dinë pse më lejohet të jem në ekranin e TV kur jam një „Seich“. ‚. me mashtrime investimesh“.

Kontrollet dështojnë


Por pse Instagram and Co nuk arrin të bllokojë reklamat false? Meta, operatori i Instagram-it dhe Facebook-ut, prej vitesh ka premtuar se do të përdorë algoritme për të zbuluar menjëherë “postimet e urrejtjes”, si reklamat kundër shqiptarëve.

Megjithatë, këto kontrolle dështojnë keq. Kompania ka më shumë frikë se algoritmi i saj do të shënojë aksidentalisht postimet ose reklamat si të dëmshme që janë në të vërtetë legjitime dhe, nëse ka dyshime, i lë gjërat të kalojnë.