Këshilli Federal zviceran ka vendosur t`i lehtësojë këto masa

44 Lexime

Kërkesë e lehtësuar e maskave, klube për mysafirët me certifikatë Covid dhe pa kufizime në takimet private: Këshilli Federal zviceran është duke premtuar relaksime të mëtejshme për në fund të qershorit

Zvicra po përballet me një hap lehtësues të mëtejshëm. Numri i rasteve, shtrimet në spital dhe përdorimi i njësive të kujdesit intensiv me pacientë me Covid, janë dukshëm në rënie. Të premten, Zyra Federale e Shëndetit Publik raportoi 354 infeksione të reja – në fillim të majit kishte më shumë se 1 000 për çdo ditë. Gjithashtu po zhvillohet fushata federale e vaksinimit: Më shumë se 2.2 milionë njerëz në Zvicër tashmë janë vaksinuar dy herë.
Për shkak të këtij zhvillimi pozitiv dhe progresit të bërë me vaksinimet, Këshilli Federal zviceran po planifikon një hap tjetër të madh përpara pushimeve të verës. Më 23 qershor, do të merret vendimi nëse do të zbatohet lehtësimi i mëposhtëm:

Nuk do të ketë kërkesë maskë në zyrë, shkollë ose jashtë

Kërkesa e përgjithshme për maskë në punë, duhet të hiqet në të ardhmen. Punëdhënësit tani mund të vendosin vetë nëse duhet të vendoset maska. Shkollat ​​gjithashtu duhet të jenë në gjendje të përfitojnë nga ky relaksim. Në fushën e arsimit, Këshilli Federal dëshiron të heqë kërkesën për maskë në të gjithë Zvicrën, në nivelin e mesëm. Kantonet përsëri duhet të jenë përgjegjëse për rregullat në gjimnazet, shkollat ​​e mesme teknike dhe shkollat ​​profesionale.
Kërkesa për maskë duhet gjithashtu të qetësohet në publik. Kërkesa për maskë në zonat e jashtme të objekteve të arritshme për publikun, mjediseve të kohës së lirë, stacioneve të trenave dhe stacioneve të autobusëve duhet të hiqet, si dhe në kuvertat e jashtme të anijeve dhe në teleferikët.

Klubet dhe sallat e vallëzimit duhet të lejohen të rihapen nëse qasja është e kufizuar për njerëzit me një certifikatë të vlefshme Covid. Në të njëjtën kohë mund të jenë të pranishëm maksimum 250 persona. Nuk ka nevojë të vendoset maskë, por klubet duhet të mbledhin detajet e kontaktit të mysafirëve.

Më parë, një maksimum prej gjashtë personash lejoheshin jashtë në një tryezë, por Këshilli Federal nuk dëshiron më të kufizojë numrin e njerëzve në tryezë. Brenda duket ndryshe, informon Shtegu. Restorantet tani mund të mirëpresin gjashtë persona në tryezë, në vend të katër të mëparshmëve. Si më parë, është e detyrueshme të uleni dhe maska ​​duhet të vishet kur nuk jeni ulur në tavolinë. Restorantet mund të kufizojnë aksesin për njerëzit me një certifikatë Covid në mënyrë që të përfitojnë nga masat më të lehta mbrojtëse.

Në parim, ajo që është e mundur në evenimentet private, gjithashtu duhet të lejohet për ngjarjet në objektet e qasshme për publikun. Kjo do të thotë: Nëse nuk ka më shumë se 30 persona brenda ose 50 jashtë në grupin e miqve dhe familjes, mund të shpërndahen masat mbrojtëse. Për shembull, në një festë ditëlindjeje në një restorant, specifikime të tilla si maskë, distancë ose ulëse të detyrueshme mund të shpërndahen.

Muajin e kaluar, Këshilli Federal vendosi që ngjarjet e mëdha me një certifikatë Covid, do të ishin të mundshme përsëri nga korriku. Në të ardhmen, duhet të zbatohet një kërkesë për maskë – por vetëm për ngjarjet brenda. Jashtë mund të mos vendosni maskë. Përveç kësaj, numri maksimal i njerëzve duhet të standardizohet: një maksimum prej 3 000 personash brenda dhe 5 000 jashtë, mund të marrë pjesë, pavarësisht nëse një vend është i detyrueshëm. Dy të tretat e kapacitetit mund të përdoren gjithmonë. Ngjarjet me më pak se 1 000 persona, aktivitetet sportive, kulturore dhe të kohës së lirë mund të kufizojnë aksesin për njerëzit me një certifikatë Covid në mënyrë që të përfitojnë nga masat më të lehta mbrojtëse.

Situata është e ndryshme për ngjarjet pa një certifikatë Covid. Një kufi i sipërm prej 1 000 personash duhet të zbatohet këtu nëse ka ulëse të detyrueshme, siç është rasti, për shembull, në kinema ose në një ndeshje futbolli. Për ngjarjet pa ulëse të detyrueshme, duhet të zbatohet një kufi i sipërm prej 250 personash, dhe një kërkesë për maskë zbatohet në ambiente të mbyllura. Për ngjarjet jashtë, një maskë është e nevojshme kur lëviz. Kapaciteti i vendndodhjes mund të përdoret deri në gjysmën.