Këshilli Federal po përgatitet për një Zvicër me dhjetë milionë banorë

19 Lexime

Nga trenat e stërngarkuar deri te qendrat e urgjencës: Qeveria e shtetit zviceran dëshiron të zhvillojë skenarë që të jetë në gjendje të furnizojë dhjetë milionë banorë

Dhjetë milionë banorë? Kjo duket shumë e pabesueshme – për shumicën është madje shumë. Por Enti Federal zviceran i Statistikave pret që Zvicra deri në vitin 2045 të ketë 10.2 milionë banorë. Meqenëse tashmë po i afrohet 9 milionëve, sipas këshilltares kombëtare të GLP-së Judith Bellaiche (52), qeveria e shtetit nuk mund ta injorojë këtë zhvillim – dhe i paraqiti një propozim Këshillit Federal në të cilin ata i bënë thirrje Këshillit Federal të paraqesë pamjen e ardhshme. prej 10 milionësh.

Në të, ajo i bën thirrje Këshillit Federal të zhvillojë masa konkrete dhe „të zhvillojë një vizion pozitiv për një Zvicër 10 milionëshe“, shkruajnë mediat zvicerane, transmeton portali Shtegu. Në fund të fundit, një Zvicër prej 10 milionësh do të ishte problematike vetëm nëse nuk do të planifikonim paraprakisht gjëra të tilla si hapësira e jetesës, kapacitetet e transportit, kujdesi shëndetësor, sigurimi i pleqërisë apo arsimimi.

Qeveria e shtetit tani i është përgjigjur kërkesës si më poshtë: „Këshilli Federal do të marrë shqetësimin e postulantit në kontekstin e mesazhit për planifikimin legjislativ 2023-2027“. Kështu, Këshilli Federal dëshiron të përgatitet për sfidat e Zvicrës 10 milionëshe.

Këshilltari kombëtar i GLP përshëndeti përgjigjen e Këshillit Federal për „Blick“. Edhe nëse një skenar duket i pamundur, veçanërisht duke pasur parasysh rënien e lindjeve, vendi duhet të përgatitet për të.

Përveç kësaj, mbetet për t’u parë se si Zvicra synon të përballet me emigracionin në të ardhmen. Sepse sipas sondazhit të fundit, 62 për qind e njerëzve në Zvicër duan të kufizojnë më shumë emigracionin.