I mori nga shteti zviceran 290 mijë franga kredi për një kompani që e kishte vetëm pesë ditë

104 Lexime

I akuzuari aplikoi për kredi emergjente me rastin e koronavirusit për biznesin që e kishte vetëm pesë ditë

Për disa kompani, huatë janë thelbësore, por jo të gjitha i përmbahen rregullave. Tani në gjykatë po gjykohen rastet e para të mashtrimit.

Një zviceran 32-vjeçar në qershor duhet të përgjigjet para Gjykatës Penale të Bazelit. Zyra e prokurorit publik e akuzon atë për mashtrim të shumëfishtë, shkelje të rregullores së garancisë së solidaritetit me Covid-19, falsifikim të shumëfishtë të dokumenteve dhe përvetësim, informon Shtegu.com. Sipas aktakuzës, më 26 mars 2020, zvicerani aplikoi në mënyrë të paligjshme për një kredi emergjente prej 290 000 frangash për dyqanin e tij në një pikë karburantesh.

Në atë kohë, ai e dinte që kontrata e tij e primit dhe kështu aktivitetet e tij të biznesit, ishin pesë ditë para skadimit. Meqenëse ai e dinte që kreditë do të paguheshin sa më shumë në mënyrë burokratike të mundshme dhe pa ekzaminim të thelluar, ai mashtroi bankën me informacion të rremë për të marrë një hua „Covid“ që nuk i takonte. Banka nuk ka mundur ta njohë këtë, dëmi është në kurriz të qeverisë federale.

Kushdo që nënshkruan kërkesën për një kredi emergjente, merr përsipër të përdorë paratë e vendosura ekskluzivisht për të siguruar nevojat e likuiditetit të kompanisë. Sipas aktakuzës, i akuzuari nuk e bëri këtë. Në vend të kësaj, thuhet se ai ka tërhequr ose transferuar 290,000 franga para të gatshme, midis 2 prillit dhe 20 prillit 2020.

Zyra e prokurorit publik akuzon 32-vjeçarin se i kishte marrë paratë me qëllim të paligjshëm për t’u pasuruar dhe kështu të kishte shlyer huatë private dhe biznesin e trashëguar. Për shkak të situatës së tij ekonomike, ai kurrë nuk kishte të drejtë për kompensim për shumën. I akuzuari përballet me një dënim me burg deri në pesë vjet, vetëm për pretendimet për mashtrim.