Gjykim i ngatërruar: I mituri nga Kosova vrau një grua dhe përdhunoi të bijën e saj

73 Lexime

Gjykata Supreme Federale vendosi për një person 38-vjeçar që përdhunoi një grua si adoleshent, ende mund të mbahet nën kujdestari. Kjo ndodhë edhe përkundër faktit se sipas ligjit, dënimet për të mitur „fshihen“

Gjykata e lartë mund të mbajë ende nën kujdestari një përdhunues 38-vjeçar. Gjykata Supreme Federale e lejoi këtë, megjithëse dënimet për të mitur në moshën madhore në të vërtetë konsiderohen „të fshira“. Në vitin 2011, personi në fjalë përdhunoi një grua të re. Atëbotë, në moshën 17-vjeçare ai gjithashtu vrau nënën e të dashurës së tij.

Abuzimi ndodhi në tetor të vitit 2011 në objektin sportiv Moos në Affoltern am Albis. Aty, bojaxhiu nga Kosova rastisi të takojë një vajzë 23-vjeçare. Së bashku, ata kosnumuan duhan kanabis, më pas ai ia mbajti një thikë qilimash në qafë dhe e përdhunoi.

Në nëntor të vitit 2014, Gjykata e rrethit në Affoltern am Albis dënoi kosovarin me nëntë vite burg për përdhunim dhe sulm seksual.

Ai gjithashtu urdhëroi edhe kujdestarinë e duhur sepse vlerësuesi supozoi se burri do të kryente krime të tjera të rënda. Në moshën 17-vjeçare ai kishte goditur me thikë nënën e të dashurës së tij në qafë.

Megjithatë, për shkak se kjo vepër ishte e mbuluar nga drejtësia për të mitur, ajo teorikisht është dashur të konsiderohej „e fshirë“. Ky është ligji, në mënyrë që shkelësit e rinj të mund të bëjnë një rifillim në jetë.

Ky dënim «i fshirë» për të mitur ishte problemi për Gjykatën më të lartë në vitin 2016: Gjykatësit arritën në përfundimin se ruajtja, e cila ishte urdhëruar në Affoltern, duhej të hiqej. Përdhunimi vetëm nuk është „i mjaftueshëm“ për mbajtje nën kujdestari.

Për shkak se djaloshi papritmas e pranoi veprën për përdhunimin, Gjykata më e lartë është dashur të ulte dënimin me burg për gjysmë viti në 8.5 vite. Me këtë, ai do të ishte liruar së shpejti.

Në atë kohë, për Gjykatën e lartë kjo ishte „shumë zhgënjyese“, siç tha gjykatësi. Sepse Gjykata më e lartë në të vërtetë e arsyetoi kujdestarinë ndaj kosovarit. Por janë politikanët ata që kanë miratuar këtë dispozitë „plotësisht të pasuksesshme“. Dhe gjykatat më pas do të duhet t`i dëgjojnë pretendimet e „drejtësisë së mprehtë“.

Prokuroria e përgjithshme e shtetit dëshironte të parandalonte lirimin e burrit dhe iu drejtua Gjykatës federale, ku ajo kërkoi që të bëhej një përjashtim në këtë rast dhe që dënimi për të mitur gjithashtu të llogaritej. Prokuroria kishte të drejtë. Gjykatësit e Lozanës e dërguan çështjen përsëri në Gjykatën e lartë, shkruan SDA, transmeton Shtegu.com.

Në përpjekjen e dytë, kjo e fundit tani ishte në gjendje ta lëshonte kujdestarinë e duhur, siç shihet nga gjykimi me shkrim. Kosovari ishte akoma i rrezikshëm për shkak të çrregullimit të tij të rëndë personal, thuhet në aktgjykim.

Sipas një raporti të ri, ekziston ende një rrezik i lartë recidivizmi për krime të dhunshme dhe seksuale. Nëse ai do të lihej i lirë, siguria publike do të rrezikohej seriozisht. Nuk ka „aftësi për të vepruar“, ndërsa kosovari nuk mund të kurohet.

Prandaj ai do të qëndrojë pas hekurave deri në njoftimin e mëtejshëm. Sidoqoftë, i dënuari nuk pranoi të mbahej nën kujdestari për shkak të një përjashtimi dhe që prej asaj kohe ka parashtruar ankesë. Prandaj Gjykata Supreme Federale duhet të merret me çështjen përsëri.