Gazeta zvicerane „NZZ“ shkruan për Ismail Kadarenë

43 Lexime

Me një fuqi tregimtare të lë pa frymë, Ismail Kadare ekspozoi çmendurinë e diktaturës staliniste. Sidoqoftë, ai u ngatërrua në të

Edhe pse iu mohua çmimi Nobel në Letërsi, shkrimtari shqiptar ishte një legjendë e gjallë. Me realizmin e tij magjik, ai mundi të kuptonte thellësitë e tmerrshme të historisë shqiptare si askush tjetër. Ai tashmë ka vdekur në moshën 88-vjeçare.

Ismail Kadare, i lindur në Gjirokastër në Shqipërinë e Jugut në vitin 1936, ishte një nga tregimtarët më të mëdhenj europianë të kohës sonë. Adhurues të panumërt në mbarë botën shpresonin se ai do të merrte ndonjëherë çmimin Nobel për realizmin e tij magjik të varietetit skipetarian.

Legjenda, mite, vepra e mrekullive në jetën e përditshme dhe incidente të errëta, personazhe të çuditshëm, realizëm i ashpër, vëzhgime të sakta, Kadareja i ka bashkuar të gjitha këto në romanet e tij dhe i ka bashkuar në një mënyrë narrative të sigurt. Pse iu refuzua ky çmim i vetëm atij, i cili u dekorua shumë me çmime kombëtare dhe ndërkombëtare – dhe fjala është me vend duke pasur parasysh morinë e romaneve madhështore që shkroi?

Nderim për aparatin e pushtetit

Kjo sigurisht ka të bëjë me faktin se ai jetoi, botoi, promovoi, nderoi, madje u bë „poeti shtetëror“ në një vend në të cilin, deri në vjeshtën e vitit 1991, jeta publike dhe private rregullohej nga një totalitarizëm i çmendur: Sundimi stalinist i Enver Hoxhës. Dhe kushdo që donte të mbijetonte, të botonte dhe të lexohej si autor në këtë sistem, jo ​​vetëm që duhej të bënte kompromise të vogla, por edhe – nga frika, llogaritja ose bindja e justifikuar – t’i kushtonte shumë haraç aparatit të pushtetit.

Për disa, Kadare ishte dhe konsiderohet si i preferuari i Enver Hoxhës, i cili, ashtu si ai, vinte nga Gjirokastra dhe vendlindja e të cilit ishte vetëm disa rrugë larg nga e tija, në këtë qytet shumë të ndërtuar. Të tjerë, megjithatë, vlerësuan fuqinë artistike të tregimtarit dhe guximin e tij për të refuzuar sundimin e osmanëve në romanet historike të mbërthyera në mënyrë që t’i jepte regjimit stalinist një gjyq letrar kundër këtij sfondi historik.

Dhe çka nëse të dyja do të ishin të vërteta?

Shumë prej veprave të tij narrative e kanë temën e tyre historike në epokën kur Shqipëria ishte një krahinë osmane e nënshtruar, por asnjëherë e paqësuar plotësisht. Byrokracia e çuditshme e osmanëve, despotizmi i kudondodhur, sistemi i gjerë i spiunazhit, misteri i pushtetit shpërblyes dhe ndëshkues – në gjithçka që fajëson sundimin osman, Kadare ka shqyrtuar vetë natyrën e pushtetit dhe, tani më shumë, tani më pak, e koduar kritikonte stalinizmin shqiptar. Megjithatë, nuk ka një zhvillim të qartë në kronologjinë e romaneve të tij kur bëhet fjalë për qëndrimin e tij ndaj regjimit.

Në „Pallati i ëndrrave“ ai harton një shtet mbikëqyrës gjithëpërfshirës që ende mbledh ëndrrat e subjekteve të tij. Edhe pse romani kafkian është vendosur në të kaluarën osmane, ai ka të bëjë pa dyshim për të tashmen.

Por ky roman mahnitës është i përshtatur nga dy epika patriotike, “Dimri i madh” (1977) dhe “Koncert në fund të dimrit” (1988); dhe në këto dy piktura kolosale, Kadare lavdëroi vendimin e komunistëve shqiptarë për të zgjedhur izolimin politik global në vend që të vazhdonin të patronizonin partitë simotra të Bashkimit Sovjetik dhe Kinës, që të dyja kishin tradhtuar mësimet e Stalinit.

Krenaria e shqiptarëve

Kadareja ka lavdëruar shpesh krenarinë e shqiptarëve, aftësinë për të vuajtur një popull të vogël, të rrezikuar me zhdukje disa herë në historinë e tij, që u rezistoi presioneve dhe tundimeve të asimilimit dhe mundi të ruante identitetin e tij gjuhësor e kulturor. Ai i vlerësoi shqiptarët si “më rebelët nga të gjitha kombet” dhe në romanin e tij “Kamarja e turpit“ tha dikur: “Fryma e rebelimit ishte po aq gjithëpërfshirëse dhe e pandryshueshme sa klima e vendit”.

Ndoshta nuk ka të bëjë më pak me pikëpamjet e tij politike sesa me shqetësimet e tij patriotike që ai vazhdimisht lejoi që tiparet e Skënderbeut, babait mitik të kombit, të shkëlqejnë në imazhin e Enver Hoxhës. Për të, lideri i çuditshëm që imponoi vdekjen për mijëra e mijëra, duke përfshirë shumë nga shokët e tij të hershëm, ishte padyshim personaliteti unik, vitet e sundimit të të cilit e bënë Shqipërinë në një komb, ekzistencën e të cilit askush nuk mund ta dyshonte më, dhe në një shtet që askush nuk guxonte. për të vënë në dyshim sovranitetin në të ardhmen.

I sigurt dhe autokritik në të njëjtën kohë, Ismail Kadare tha dikur, duke vëzhguar veprën e tij të gjerë: “Romanet e mia më të mira janë shkruar në kulmin e diktaturës komuniste”.

Në fakt, ai krijoi vepra në vitet 1960 dhe 1970 që do të mbeten të vlefshme. Ai u bë i famshëm në botë me „Gjenerali i ushtrisë së vdekur“, romani për një ekspeditë të tmerrshme në mbretërinë e të vdekurve. Fillimisht u botua në vitin 1963, kur autori i tij ishte vetëm 27 vjeç, në frëngjisht në 1970, në gjermanisht në 1973 dhe u bë film me Marcello Mastroiannin dhe Michel Piccolin në rolet kryesore.

Vite pasi italianët pushtuan Shqipërinë ushtarakisht gjatë Luftës së Dytë Botërore, një ish-gjeneral dhe një kapelan ushtarak po udhëtojnë nëpër peizazhin jomikpritës për të gjetur eshtrat e ushtarëve të rënë italianë dhe për t’i sjellë në shtëpi. Kur ai fillon misionin e tij, gjenerali është ende i lidhur me kodin e nderit të gradës së tij, por me kalimin e vitit ai bëhet konfuz për misionin e tij: ushtria dhe kleri, duke udhëtuar në shiun e ftohtë dhe të vazhdueshëm, nuk mund t’i gjejnë varret, dhe nëse e bëjnë, ata i gjejnë eshtrat e njerëzve të ndryshëm pa emër të ngatërruar, gati për të marshuar për në shtëpi si skelete drithëruese në një ushtri të mundur të vdekurish.

Në këtë prelud të një vepre të larmishme artistike, gjithçka që përcakton artin e lartë narrativ të Kadaresë është tashmë aty. Kufiri midis ëndrrave, maktheve dhe realitetit, midis magjisë dhe realitetit është shfuqizuar, jo vetëm që të vdekurit janë vazhdimisht të pranishëm në historitë që njerëzit tregojnë për ta për breza, por ndonjëherë ata lëvizin nëpër të tashmen si fantazma dhe fantazma. Familjet jetojnë së bashku me paraardhësit e tyre të vdekur prej kohësh në një komunitet të tmerrshëm e të pazgjidhshëm, urrejtja midis klaneve të konfliktit nuk dobësohet me kalimin e shekujve.

Pamja e fëmijëve për historinë

Një nga romanet më të bukura të autorit është „Kronikë në gur“, e cila u botua në vitin 1971. Ajo u përkthye në gjermanisht nga Joachim Röhm, tek i cili Kadare gjeti fatin e një përkthyesi që njihte mirë vendin, fliste rrjedhshëm gjuhën dhe gjithashtu besnik. Romani tregon në mënyrë bindëse se autori nuk i imponon magjinë realitetit si metodë e veçantë letrare, por mrekullinë e gjen në vetë realitetin, sepse për të magjia është pjesë e përditshmërisë së njerëzve.

Ngjarjet mizore, ndryshimi i pushtimit të një qyteti gjatë Luftës së Dytë Botërore, shihen dhe interpretohen vazhdimisht nga këndvështrimi i një fëmije. Ai i keqkupton disa nga lidhjet në botën e të rriturve, por i përjeton të tjerat më intensivisht nga përvojat dhe përvojat e tij një roman tronditës dhe emocionues, dhe libri magjik poetik i një fëmijërie rritet nga kronika e shtypjes dhe dhunës.

Pas rënies së sistemit stalinist, Kadareja u përpoq të vetëquajtur si disidenti më i lartë, armiku më i rrezikshëm i Enver Hoxhës, me reportazhin kurioz “Pranvera Shqiptare” në vitin 1992, për kultin e personalitetit të të cilit ai kontribuoi shumë. Përpjekja për të shartuar në mënyrë retroaktive një tendencë antikomuniste në librat e tij të shkruar në epokën e stalinizmit dhe për të rishkruar pasazhe të diskutueshme në botimet e reja duket e turpshme.

Nga ana tjetër, disa nga romanet që autori i pandërprerë ka shkruar në tre dekadat e fundit janë madhështor – si „Pasardhësi“ i vitit 2006 ose „Mërgimi“ i vitit 2009. Vepra e parë mjeshtërore pas shembjes së të vjetrës. urdhër, romani i botuar në vitin 1996 „Spiritus“, është një studim i fuqisë dhe çmimit të nënshtrimit, i thellë, i frikshëm dhe shumë komik në të njëjtën kohë.

Një grup ndërkombëtar studiuesish po udhëton në vendin postkomunist për të hedhur dritë mbi ngjarjet që zbulojnë tmerrin e plotë të një sistemi totalitar vetë-gllabërues. Despotizmi specifik i Shqipërisë jo vetëm që ka detyruar shumë viktima të bëhen vetë autorë, por anasjelltas ka dëmtuar apo edhe shkatërruar jetën e atyre që u përpoqën të afirmoheshin si përfitues të sistemit.

I pajisur me një sërë funksionesh të larta, Kadaresë, edhe në kulmin e reputacionit të tij, i duhej të frikësohej se ai vetë mund të përfundonte në makinën e pandërprerë të persekutimit. Ai gjithashtu u spiunua dhe dosja e tij me Sigurimin është një nga më të gjerat që ka krijuar shërbimi sekret i ngjashëm me oktapodin; Atij iu desh të ushtronte herë pas here edhe autokritikën, madje ai, autori i preferuar i despotit, u dëbua nga Tirana në vitin 1975 dhe u dërgua të punonte në fshat për një kohë të shkurtër.

Në “Spiritus” dikur thotë: “Ne po hasnim vazhdimisht në ish-komunistë, mbi të cilët hidhërimi dukej se ishte si një shtresë pluhuri. Edhe ish të burgosurit tundnin kokat gri, por jo më me inat. Shumica prej tyre dukeshin shumë të rraskapitur, madje edhe të çmendurit”.

Paralajmërim kundër neo-otomanizmit

Me rritjen e moshës, Kadareja filloi gradualisht ta interpretonte paepurizmin e shqiptarëve, të cilën ai e lavdëroi në mënyrë kaq të besueshme për një kohë të gjatë, si një kokëfortësi të zymtë, një refuzim për t’u çliruar nga traditat e ngurtësuara dhe për të guxuar të dilte nga izolimi shtypës. Ai, i cili kishte jetuar kryesisht në Paris për një kohë të gjatë, u përpoq të ndikonte në zhvillimet politike të Shqipërisë në një mënyrë luftarake dhe nganjëherë krejtësisht të ashpër.

Ai vazhdoi deri në fund një luftë që e kishte bërë në romanet e tij të parë. Ashtu siç dikur e kishte hedhur poshtë sundimin e osmanëve mbi fiset dhe rajonet shqiptare si të prapambetur dhe despotik, ai më vonë kritikoi ashpër përpjekjen e Turqisë për të falsifikuar sundimin osman mbi Ballkanin në një epokë të artë.

Ai paralajmëroi me pasion se Rexhep Tajip Erdogan po planifikonte ta degradonte Shqipërinë në një provincë të një perandorie neo-otomane nëpërmjet fondacioneve të pasura kulturore dhe fetare, xhamive dhe shkollave të tij. Ai i kritikoi politikat perandorake dhe islamike të Turqisë si “agresion kulturor” dhe në gjuhën biologjike që ai përdorte ndonjëherë në polemika, ai madje i shihte ato si kërcënuese për “ADN-në e popullit shqiptar”.

Ngatërrimi i këtij artisti të rëndësishëm në aparatin e pushtetit totalitar mund të dënohet përtej vdekjes nga ata që drejtojnë gishtin drejt të gjithëve që duhej të jetonin – dhe donin të shkruanin – në kushte shumë më të vështira e të rrezikshme. Ismail Kadare ishte padyshim një tregimtar epokal, i cili skaliti në letërsinë botërore atdheun e tij të mallkuar dhe të dashur, Shqipërinë, që ishte terra incognita për ne.

Ismail Kadare vdiq më 1 korrik në Tiranë në moshën 88-vjeçare. (Përshtatur nga Shtegu.com)