Dalje e dyshimtë në pension invalidor, nëntë kallëzime penale kundër një kompanie nga Cyrihu

44 Lexime

Kompania e Cyrihut PMEDA autorizon rregullisht mjekë gjermanë që kryejnë vlerësime të sigurimit invalidor IV. Tani po hetojnë autoritetet gjermane dhe zvicerane

Si ekspertë të kompanisë së Cyrihut PMEDA AG, mjekë të ndryshëm gjermanë ekzaminojnë pacientë të sëmurë rëndë. Ata vendosni se kush merr pension invaliditeti në Zvicër dhe kush jo. Kjo përkundër faktit se ata nuk jetojnë në Zvicër dhe nuk kanë praktikë në vend. Kreu i kompanisë, neurologu gjerman Henning Mast – një trashëgimi e familjes sipërmarrëse Jägermeister – është kritikuar tashmë në të kaluarën për praktikën e mjekut të angazhuar dhe cilësinë e raporteve.

Tani edhe autoritetet janë aktivizuar: Sipas kolektivit gjerman të hulumtimit „Correctiv“, në fillim të prillit hetuesit tatimorë kontrolluan të paktën dhjetë apartamente dhe ambiente biznesi në të gjithë Gjermaninë. Zyra e taksave në Ulm aktualisht po heton gjithsej 12 persona për mashtrim tatimor, transmeton portali Shtegu. Sipas “Correctiv”, është një rast i madh dhe ndonjëherë “të ardhura shumë, shumë të larta”. Mjekët mund të përballen me procedime të mëtejshme penale në Gjermani për lëshimin e certifikatave të pasakta shëndetësore.

Autoritetet po hetojnë edhe në Zvicër: Siç raportojnë “Correctiv” dhe “Kassensturz”, aktualisht janë ngritur nëntë kallëzime penale kundër ekspertëve. Kjo ndodh sepse, për shembull, fotografitë klinike që tashmë janë diagnostikuar nuk u sqaruan dhe raportet ndonjëherë përfshinin ekzaminime që nuk ishin kryer kurrë. Pasojat janë shkatërruese për të prekurit: Pa pension IV, ata mbeten pa asgjë. Ata duhet të përdorin kursimet e tyre ose të jetojnë me kredi.

Nuk ka asnjë mbikëqyrje të tregut 100 milionësh të vlerësuesve. „Kontrolli nuk funksionon“, thotë Martin Hablützel, një avokat specialist për ligjin e sigurimeve në Cyrih. Presioni për të kursyer në sistemin social është i lartë. Prandaj, raportet që mohojnë një kërkesë IV duhet të jenë të dobishme për kompanitë e sigurimit. „Ju keni një sistem që, nëse nuk inkurajon abuzimin, të paktën nuk e parandalon atë“.

Pas një padie në gjykatë, këshilltari kantonal i Solothurnit SVP dhe avokati Rémy Wyssmann kishte akses në të gjitha raportet e Solothurn PMEDA midis 2013 dhe 2020. Një vlerësim i 79 raporteve tregoi se pak më pak se 18 për qind e raporteve u klasifikuan si të paaftë për të punuar dhe një IV -merrte pension. “Është parë që një numër shumë i madh i raportimeve të PMEDA-s janë gjithmonë në kurriz të të siguruarve dhe jo në kurriz të shoqërisë së sigurimit. Dhe kjo është e çuditshme, thotë Wyssmann për „Correctiv“. “Kemi dyshimin se ekspertët e PMEDA-s po përpiqen të marrin urdhra fitimprurës në këtë mënyrë.
PMEDA hedh poshtë të gjitha akuzat.

Rezultati i ekspertizës për sigurimin e aftësisë së kufizuar nuk ka ndikim në caktimin e opinioneve të ekspertëve. Përveç kësaj, reklamat kundër kompanisë ishin „të pabazuara“, raportet mjekësore u kundërshtuan „vazhdimisht“ në gjykatë: „Bëhet fjalë për shumë para. (…) Kushdo dhe kushdo mund të ngrejë kallëzime penale, edhe nëse ato janë të pabaza.» Deri më sot, nuk ka pasur gjykime sipas të cilave ekspertët e PMEDA-s kanë kryer sjellje të pahijshme në çfarëdo mënyre.