Dadot në Zvicër shfrytëzohen maksimalisht pasi nuk guxojnë ta paraqesin rastin

79 Lexime

Një çift bashkëshortor nga Zvicra, dyshohet se ka shfrytëzuar katër gra të reja në mënyrën më të keqe të mundshme. Ato është dashur të punojnë shtatë ditë në javë nga ora 07.00 e mëngjesit deri në orën 23.00 për ekzistencë dhe strehim si dado dhe ndihmëse shtëpiake

Është një aktakuzë e shkruar gjatë ajo që e akuzon çiftin nga Europa Juglindor. Bashkëshorti dhe gruaja e tij, rreth 40-vjeçarë, së shpejti do të qëndrojnë përpara Gjykatës së Rrethit në Winterthur për trafik njerëzor, fajde, kërcënime dhe vepra të tjera penale. Çifti nga rrethi i Winterthurit punësoi të paktën katër gra të reja në mënyrë të paligjshme si dado dhe ndihmëse shtëpiake, nga nëntori 2015 deri në prill të vitit 2017 dhe shfrytëzuan brutalisht gjendjen e tyre financiare.

Gratë e reja është dashur të punonin herët nga mëngjesi deri natën vonë, për shtatë ditë me radhë. Akuza thotë se ata duhej të „bënin punët e shtëpisë në një mënyrë të tepruar, duke pastruar me fshesë me korrent disa herë në ditë, duke pastruar banjën, duke pastruar kuzhinën, duke lustruar mobiljet dhe duke nxjerrë mbeturinat natën“. Dadot u paguan pak ose aspak dhe njërës prej vajzave, çifti i mori pasaportën. Për të fjetur, dadot kishin një dyshek në dysheme në dhomën e tre fëmijëve, për të cilët duhej të kujdeseshin.

Çifti gjithashtu nuk u shmang nga grushtat dhe fyerjet. Në një rast, burri dyshohet se ka detyruar një prej dadove të kryejë marrëdhënie, përderisa gruaja e tij ishte në vendin e saj të lindjes. Ai kërcënoi dadon se do ta vriste nëse do ta merrte vesh gruaja e tij. Burri kërcënoi gjithashtu një nëpunës kur i shqiptoi një gjobë parkimi për të, informon Shtegu.com. Të dy të akuzuarit ishin në paraburgim për rreth një muaj. Prokurori do të shpallë ankesat penale në gjykim. Kjo është planifikuar për tre ditë.

Szasa Schaefer mirëmban platformën Nannyverein.ch dhe personalisht punon si dado. Sipas mendimit të tij, rrethanat e përshkruara nuk janë unike. “Shpesh dadot që jetojnë në shtëpinë e familjes nuk i dinë të drejtat e tyre sepse vijnë nga vende të huaja. Mungesa e aftësive gjuhësore dhe varësia nga familja janë arsye pse ata vështirë se mund të mbrohen”, thotë Schaefer. Sipas Schaefer, mund të spekulohet vetëm për kushtet dhe numrin e lartë të rasteve të pa raportuara të rasteve të ngjashme. „Është e rëndësishme që familjet dhe dadot të dinë se ato janë në një marrëdhënie pune me të drejta dhe detyrime për të dy palët“.

Sipas Doro Winkler, zëdhënëse e agjencisë së specializuar për trafikimin e grave dhe migracionit të grave, njerëzit që punojnë dhe jetojnë në familje private janë më të ekspozuar ndaj situatave të shfrytëzimit. „Ata janë të izoluar dhe nuk kanë asnjë rrjet social për t’u drejtuar“. Nëse dadot punojnë në Zvicër pa leje qëndrimi, ato janë edhe më të prekshme: „Gratë kanë frikë të marrin ndihmë sepse kanë frikë se do të kriminalizohen vetë“, thotë Winkler.

A jeni i/e prekur nga dhuna seksuale, familjare, psikologjike ose ndonjë dhunë tjetër nga dikush që e njihni?

Ju mund të gjeni ndihmë këtu:

Qendrat e këshillimit për Ndihmën e Viktimave në Zvicër
Zyrë e specializuar për këshillat e grave
Këshillim online për gratë (BIF)
Këshilla online për burra
Këshilla online për të rinjtë
Strehimoret e grave në Zvicër dhe Lihtenshtajn
Zwüschehalt, strehimore për burra
Linja e ndihmës LGBT +, Tel. 0800 133 133
Dora e ofruar, tel. 143
Pro Juventute, Tel. 147