„Burek King“-u i shqiptarëve e humb betejën ligjore kundër „Burger King“

64 Lexime

Gjykata Administrative Federale Zvicerane ka vendosur se emri Burek King është shumë i ngjashëm me atë të gjigantit amerikan të ushqimit të shpejtë. Prandaj, marka tregtare mbetet subjekt i regjistrimit të kufizuar

Rrjeti i restoranteve Burek King, i themeluar në Zvicër, lejohet të ketë të mbrojtur markën e tij tregtare në Zvicër në një masë të kufizuar – për shkak të rrezikut të ngatërrimit me gjigantin amerikan të ushqimit të shpejtë Burger King. Kështu bën të ditur platforma “Swissinfo”.

Ajo që u quajt fillimisht Balkanika Burek u bë Mbreti i Burekut në vitin 2020. Menaxherët Fatmir Mehmedi dhe Bekim Limani aktualisht po shesin burekët e tyre në kantonet Solothurn, Lucern dhe Cyrih. Bukët e mbushura me mish ose perime vijnë me origjinë nga Turqia dhe Ballkani dhe përgatiten në variacione të ndryshme.

Pas ndryshimit të emrit, dy themeluesit donin të regjistronin markën tregtare në Institutin Federal Zviceran të Pronësisë Intelektuale (IGE) për shërbimet që lidhen me hotelet dhe restorantet. Por marka tregtare u regjistrua vetëm në një bazë të kufizuar sepse Burger King kundërshtoi.

Dy pronarët e restoranteve më pas paraqitën një ankesë në Gjykatën Administrative Federale, e cila tani ka konfirmuar vendimin e IGE. Gjyqtarët besojnë se dy markat mund të ngatërrohen për shkak të ngjashmërisë së emrave. Është gjithashtu e mundur që konsumatorët të supozojnë se të dy zinxhirët kanë një marrëdhënie ekonomike. Në fund të fundit, nuk është e pazakontë në industri që të zgjerohet oferta përtej biznesit kryesor.

Sipas gjykatës, mund të ketë edhe një ngatërresë, sepse të dy emrat e përshkruajnë me shkronjë të madhe fjalën „Mbret“, transmeton portali Shtegu. Prandaj, padia e Burek King u hodh poshtë në favor të Burger King. Zinxhiri amerikan i ushqimit të shpejtë ishte në gjendje të mbështetej në regjistrimin e tij të mëparshëm nga viti 1999 dhe në popullaritetin e tij më të madh.

I kontaktuar nga „20 Minuten“, Burek King nuk ka dashur të komentojë vendimin e gjykatës. Nuk ka pasur kohë brenda për të diskutuar ende për këtë.