Buka në Zvicër shpesh është më pak e rëndë se sa reklamohet

25 Lexime

Klientët e shitoreve Aldi dhe Coop marrin më shumë për paratë e tyre: një test zbulon se buka e tyre është deri në 50 gramë më e rëndë se sa thuhet. Megjithatë, me dy konkurrentë, peshoret shpesh tregojnë më pak se sa deklarohen. Gazeta „Blick“ ka pyetur dy shitësit

Mesa duket në raftet e Aldi dhe Coop nuk ka vetëm bukë të freskët, por edhe disa gramë më shumë! Këtë e tregon një test ekskluziv i “K-Tipps”.

Konkretisht, ekipi redaktues ekzaminoi 160 bukë duke përdorur peshore precize. Nga hetimi rezultoi se klientët e Aldi dhe Coop merrnin 30 deri në 50 gramë më shumë bukë kur bënin blerje nga sa thuhej në etiketë. Ndryshe ishte situata me bukën nga shitret Lidl dhe Migros. Këtu një e katërta e bukëve peshonte më pak se sa thuhet.

Një devijim prej 4,5 deri në 30 gram nga pesha e synuar lejohet me ligj. Për roletat e bukës Migros, 8 nga 10 mostra ranë nën këtë vlerë. Si e shpjegon shitësi me pakicë me M portokalli këtë gjetje?

Migros mbrohet kundër akuzave. Me kërkesë të gazetës „Blick“, rezultati i K-Tipp vihet në perspektivë. Bukë individuale nga tufa të ndryshme prodhimi u analizuan në ditë të ndryshme, transmeton portali Shtegu. “Nuk mund të konkludohet automatikisht nga kjo se prodhimi mesatar ditor do të ishte shumë i ulët”, tha një zëdhënëse. “Ne i përmbahemi rreptësisht specifikimeve të peshës, sepse ky është një parakusht për besimin që klientët tanë kanë tek ne”.

Migros shpjegon më tej: „Bukat e ekzaminuara nga K-Tipp janë produkte me shitje të hapura për të cilat ne sigurojmë që specifikimet e peshës të përmbushen brenda tetë orëve pas pjekjes“. Megjithatë, gjatë ditës ata humbasin lagështinë dhe rrjedhimisht peshën.

Në Lidl ne i marrim rezultatet shumë seriozisht. „Na vjen keq që një nga katër llojet e bukës sonë të testuar ishte shumë e ulët në peshë“, thotë një përgjegjës. Pas hetimeve në furrën zvicerane janë marrë masa të ndryshme.

Ndër të tjera, Lidl kryen vetëkontroll të rastësishëm të dërgesave në filialet e tij. Një masë tjetër është tek furnizuesi, tha zëdhënësi. “Për të garantuar peshën mesatare të prodhimit dhe për ta mbajtur atë brenda kufijve të duhur, furra zvicerane ka rritur përqindjen e brumit në prodhim”. Prandaj supozohet se pesha do të jetë pak më e lartë në të ardhmen.

A mund të ankohen klientët për bukën që është „nënpeshë“ dhe ndoshta ta ndërrojnë atë? Kjo është e mundur pa asnjë problem në të dy shitësit. “Në përgjithësi, klientët tanë mund të na kontaktojnë në çdo kohë nëse nuk janë të kënaqur me një produkt Migros”, thotë zëdhënësja e Migros.

Lidl gjithashtu i referohet shërbimit të tij ndaj klientit. Klientët kanë mundësi të raportojnë parregullsi në degë dhe nëpërmjet shërbimit ndaj klientit. Por: “Deri më tani nuk ka pasur raportime për bukë nën peshë”.