Babai i saj punoi si punëtor sezonal në Zvicër, Ylfete Fanaj emërohet ministre në Këshillin Qeveritar të Lucernit

56 Lexime

Ylfete Fanaj rimerr një vend në këshillin qeveritar për PS-në në Lucern. Ajo është antiteza e klubit të mëparshëm të meshkujve – e re dhe gjenerata e dytë (secondos)

Në votimin e dytë më 14 maj, dy vende të këshillit qeveritar është dashur të plotësohen në Kantonin qendror të Zvicrës. Siç pritej, kandidati për SVP, Armin Hartmann, mund të mbrojë vendin për qytetarët. Sipas rezultatit përfundimtar të përkohshëm të së dielës pasdite, ai ka arritur 51 078 vota.

Politikanja shqiptare Ylfete Fanaj zuri vendin e dytë me 45 053 vota dhe kështu fitoi luftën ndaj kundërshtares së saj më të ashpër Claudia Huser. Liberalët e Gjelbër janë 5 379 vota prapa dhe kanë 39 674 vota.

Fraksioni më i vogël në parlamentin kantonal nuk ishte në gjendje të fitonte mbështetje të mjaftueshme nga kampi borgjez për kandidatin e tyre. Sigurisht që ndihmoi që partia me më shumë vota në Lucern, Mitte, përveç kandidatit të SVP-së mbështeti edhe Ylfeten. Kështu, PS-ja po kthehet në qeverinë e Kantonit qendror të Zvicrës pas një mungese tetëvjeçare.

Babai i saj punonte si punëtor sezonal

Kush është Ylfete Fanaj, e cila së bashku me politikanen e mesme Michaela Tschuor, e cila u zgjodh më 2 prill, i jep fund periudhës së sundimit të burrave në Lucern dhe është antiteza e klubit të mëparshëm të burrave? Ajo është e re dhe gjenerata e dytë (secondos). E lindur në Kosovë, ajo erdhi në Zvicër në moshën 9-vjeçare sepse babai i saj punonte këtu si punëtor sezonal. “E vetmja gjë që ka rëndësi është rekordi im i performancës. Sa më pak të trajtoj origjinën time, aq më e natyrshme bëhet”, theksoi ajo gjatë fushatës elektorale.
Që nuk do të thotë se ajo mohon origjinën e saj. Përkundrazi: kur tre vjet më parë kolegët e saj të këshillit e zgjodhën atë si banoren më të lartë të Lucernit, ajo tha për rezultatin e shkëlqyer që kishte arritur: „Me votën tuaj zgjodhët një presidente nga mesi juaj që nuk ka lindur në Zvicër“. Gjatë kësaj kohe, ajo inicioi një seri të ftuar në këshillin kantonal, në të cilin një person nga jashtë mbante një fjalim të shkurtër në seancën plenare në çdo seancë. Njerëz që përndryshe janë rrallë në sy të publikut, si një burrë me sëmundje mendore, një refugjat nga Siria dhe një fëmijë 9-vjeçar.

Për përvjetorin e kantonit të të drejtës së votës së grave, Fanaj ngriti një shoqatë jopartiake që koordinoi 35 aktivitete rreth përvjetorit. Dhe kur prostitucioni në rrugë në Lucern u zhvendos në lagjen industriale, ajo themeloi një shoqatë që këshillon punonjësit e seksit në terren dhe përfaqëson interesat e tyre.

Cila është shtysa e Fanajt për të bërë politikë? 40-vjeçarja Fanaj ka pesëmbëdhjetë vite që po politizon. Fillimisht në parlamentin e qytetit të Lucernit, më pas si këshilltare kantonale dhe drejtuese e grupit parlamentar të PS-së, më pas si kryetare kantoni. „Unë dua të ndihmoj në formësimin e tij“.

Ajo ndoshta nënkupton imazhin e katolikëve tradicionalë konservatorë të Lucernit. „Kantoni ynë është modern dhe i larmishëm dhe kjo duhet të jetë e dukshme edhe në qeveri.“ Ajo, e cila jeton në qytet, por është rritur në Sursee, vlerëson madhësinë e vogël të Lucernit. “Këtu njerëzit njihen në rrugë”. Është e qartë: punonjësja sociale e kualifikuar e do kantonin e saj.

Fanaj citon si model ish-këshilltaren kombëtare të CVP-së, Judith Stamm, e cila së fundmi vdiq në moshën 88-vjeçare. Ajo e takonte rregullisht për kafe. Pas përfundimit të kryesisë së kantonit, ajo e pyeti Fanajn: “Po ti çfarë po bën tani?”. Fanaj thotë se Stamm gjithmonë i ka respektuar mendimet e të tjerëve, i ka dëgjuar gjithmonë me vëmendje dhe gjithmonë i ka inkurajuar në synimet e tyre, pavarësisht se çfarë synojnë të bëjnë. “Kishte shumë hapës në rrugë”, thotë Fanaj. Dhe shton: “Pa mbështetje, nuk funksionon”.

Po të pyesësh mes miqve dhe kundërshtarëve të saj, do të mësosh se Fanaj është një vepruese, e zellshme. Dhe një që shumë shpesh bën një hap prapa. Ajo cilësohet si tepër modeste. pajtues. i pangacmuar. Në mënyrë tipike zvicerane. “Nëse ajo premton diçka, ajo e bën atë”, thonë disa.

Gjatë fushatës zgjedhore, ajo premtoi se do të punonte drejt një zgjidhjeje. Fanaj e kupton këtë si ekuilibër politik midis burimeve dhe ngarkesave, midis qytetit dhe fshatit, midis autoriteteve, rajoneve gjuhësore, qëndrimeve politike partiake. Kjo do të përdoret për të matur rolin e tyre të ri në degën ekzekutive.