Avokati Musliu në mbrojtje të dy vëllezërve të rinj nga Maqedonia e Veriut

490 Lexime

Në një rrugë të Vjenës gjatë natës, një 17-vjeçar dhe një 21-vjeçar dyshoheshin se kishin kërcënuar katër të rinj, me një pistoletë gazi. Më të moshuarit i kërcënohet së paku një vit burg

Gjykatësja Alexandra Skrdla është pa fjalë. „Çfarë ndodhi atje? Nuk mund ta kuptoj“, u tha ajo vëllezërve J., 21 dhe 17-vjeçar, të cilët janë ulur para saj me një aktakuzë për përpjekje detyrimi. Ata dyshoheshin se kanë kërcënuar një grup tjetër të të rinjve me një pistoletë gazi, në lagjen e tyre në Ottakring, më 28 shkurt në ora 01:15 pas mesnate. Përse në fakt, nuk është e qartë.

„Çfarë bënit ju në të vërtetë gjatë kohës në veturë? Kufizimet e daljes gjatë bllokimit nuk kanë rëndësi, apo jo?“, pyet Skrdla të pandehurin e parë 21-vjeçar. „Ishim duke u kthyer nga e dashura ime“, pranon ai. Rreth dy minuta nga banesa e prindërve të tyre, të dy panë katër persona në rrugë. „Ata bënin zhurmë, të dehur dhe donin të ziheshin me njëri-tjetrin“, shpjegon i pandehuri i parë.

Ai ndaloi veturën e tij, kërkoi që grupi të bëhej më i qetë dhe njoftoi: „Unë do të vozis një xhiro tjetër rreth bllokut tani, kur të kthehem do të jeni zhdukur!“. Por ata nuk ishin larguar, kështuqë vëllezërit dolën dhe u bënë më të qartë. „Qetësohuni, nëna ime po fle“, kërkoi i pandehuri i parë. „Pse e thatë këtë? Nëna juaj nuk jeton atje?“, pyet me kurreshtje Skrdla. J. më i moshuar vetëm ka mundur të thotë se ishte një marrëzi.

21-vjeçari nga Maqedonia e Veriut gjithashtu kishte marrë një pistoletë gazi, një dhuratë për ditëlindjen e një shoku, nga ndarja e dorezave, e vuri në gjendje gatishmërie para kundërshtarëve dhe i kërcënoi në rrugë, informon Shtegu.com: „Ende nuk keni parë shqiptarë me sy, ju serbë të ndyrë“. „A mund ta kuptoni që të tjerët kanë frikë kur shohin një armë dhe e thërrasin policinë?“ pyet gjykatësja. „Po“, pranon vëllai i tij, i cili tregon mjaft ndjeshmëri.

Avokati mbrojtës Mirsad Musliu gjithashtu nuk e di saktësisht se çfarë i shtyu klientët e tij. „Ata në esencë janë persona të qetë“, shpjegon ai, pasi asnjëherë më parë nuk kanë qenë në konflikt me ligjin. Për më të riun, i cili pretendon se e ka vërejtur armën vetëm kur vëllai i tij e karikoi atë, Musliu sugjeron një përfundim të larmishëm.

„Pse dolët?“, dëshiron të dijë Skrdla për nxënësin e akuzuar të dytë. „Më vjen keq, por doja të isha atje“, thotë adoleshenti me kokën ulur. „Pse ju dhe vëllai juaj u futët në këtë situatë?“ pyet prokurorja. „Me të vërtetë nuk e di“, nuk mund të ndihmojë edhe i pandehuri i dytë.
„Kur e lexova dosjen, mendova `sa i marrë mund të jetë njeriu?`“ zbulon gjykatësja. Pastaj ajo vendos të sjell vendim për dy vëllezërit e pandehur. Vëllai i vogël duhet të bëjë 80 orë punë për të mirë të shoqërisë brenda gjashtë muajve. Më i moshuari do të duhet të paguajë një gjobë prej 1 000 eurosh. „Nuk e shoh të arsyeshme të të jap të paktën dymbëdhjetë muaj burgim, i cili paraqitet në regjistrin penal, në mënyrë që të mund të humbasësh punën dhe të përfundosh përsëri në sistemin e mirëqenies sociale“, ka argumentuar Skrdla. Ajo është e bindur se gjoba është një sanksion më i dukshëm.

Përderisa i akuzuari me mirënjohje dhe me përulësi e pranoi vendimin, prokurori publik nuk bëri ndonjë deklaratë. Vendimi nuk është përfundimtar.