Asnjëherë më parë nuk kanë abortuar kaq shumë gra në Zvicër

51 Lexime

Numri i aborteve është rritur prej disa vitesh. Në vitin 2023, rreth 12 000 gra kishin abort – më shumë se kurrë më parë

Numri i aborteve në Zvicër u rrit në një nivel të ri në vitin 2023. Gjithsej ka pasur 12 045 aborte, 6.2 për qind më shumë se një vit më parë. Për çdo 1000 gra nga mosha 15 deri në 44 vjeç, kishte mesatarisht 7.3 aborte. Në vitin 2022 ishin saktësisht 7. Pas një rënie afatgjatë, që nga viti 2017 numri ka ardhur duke u rritur.

Ndër gratë 15 deri në 19 vjeç, shkalla e abortit mbeti e qëndrueshme në 3.3 shtatzëni për 1 000 gra krahasuar me vitin e kaluar, siç njoftoi të enjten Zyra Federale e Statistikave (BFS).

5 për qind e aborteve pas 12 javësh

Në vitin 2023, 57 për qind e grave ishin mbi 30 vjeç kur kishin një abort. Dhjetë vjet më parë ky numër ishte 48 për qind, që tregon prirjen drejt amësisë së mëvonshme. Në të gjithë vendin ka pasur 70 aborte midis të rinjve nën moshën 16 vjeç.

Shumica e aborteve, 95 për qind, ndodhën brenda periudhës ligjore të dymbëdhjetë javëve të para. Në 5 përqindëshin e mbetur, një diagnozë mjekësore e fetusit ose faktorë psikosocialë ishin faktori vendimtar. 77 për qind e aborteve kanë ndodhur në tetë javët e para të shtatzënisë.

Abortet nuk janë të mundura në këtë kanton

Në mbarë vendin, abortet mjekësore tejkaluan ato kirurgjikale me 81 për qind. Në shtatë kantone (GL, LU, NE, NW, OW, SO, UR) mbi 90 përqind e aborteve janë mjekësore, transmeton portali Shtegu. Në Gjenevë dhe Freiburg ishte 60 për qind, si një vit më parë. Asnjë abort nuk u raportua në kantonin Appenzell-Innerrhoden – kjo për shkak se atje nuk ka asnjë spital që kryen aborte. Gratë duhet të shkojnë në një spital në kantonin e St. Gallen.

Përqindja e grave zvicerane që kishin abortuar, vitin e kaluar ishte 56 për qind dhe ajo e grave të huaja 42 për qind. Kombësia e të tjerëve nuk dihej. Vitin e kaluar, BFS regjistroi 147 aborte për 1000 lindje të gjalla. Vitin e kaluar ishin 136.