Konsumi i produkteve alternative të duhanit dhe nikotinës tek të rinjtë vitet e fundit është rritur. Blerjet testuese në rajonin e Thunit tregojnë vazhdimisht se mbrojtja e të rinjve nuk është mjaft efektive dhe se edhe njerëzit nën 16 vjeç mund të marrin duhanin dhe produktet e nikotinës. Klubi i të rinjve 501 në Thun dëshiron të japë një shembull dhe ka ngritur një ekspozitë interaktive parandaluese në bashkëpunim me Shoqatën “Blaue Kreuz Bern-Solothurn-Freiburg”. Bashkëpunimi u ngrit si pjesë e platformës rajonale të koordinimit të programit kantonal të parandalimit të duhanit dhe nikotinës.

Për të mbrojtur të rinjtë nga konsumimi i hershëm dhe i tepruar i drogave të ligjshme, masat parandaluese të marrëdhënieve dhe sjelljes janë thelbësore. Një masë parandaluese është zbatimi i blerjeve testuese. Në Kantonin e Bernës, të gjitha produktet e duhanit dhe nikotinës – duke përfshirë snus-in pa duhan dhe të gjitha cigaret elektronike – mund t’u shiten vetëm të rriturve të moshës 18 vjeç e më lart. Megjithatë, nëse shikoni konsumin e lartë të snusit, snuffit dhe vapes nga të miturit, bëhet e qartë se vetëm parandalimi i raportit nuk mjafton. Nevojiten masa shtesë për ndërgjegjësimin dhe mbështetjen e të rinjve, si edukimi për temat e konsumit dhe varësisë.

Grupi i të rinjve 501 në kishën e Shën Markut të famullisë së reformuar të Thunit e ka marrë për zemër këtë dhe, në bashkëpunim me “Blaue Kreuz Bern-Solothurn-Freiburg”, ka ngritur ekspozitën interaktive të parandalimit me temën e duhanit dhe nikotinës. Ideja dhe materiali për ekspozitën erdhi nga qendra rinore Villa Ritter në Biel, ku ekspozita ishte në dispozicion të të rinjve deri në mesin e vitit 2022. Ekspozita kombinon lojërat dhe informacionin në një mënyrë tërheqëse. Synimi është që të trajtohet (jo)konsumi i dikujt në një mënyrë të ulët dhe të ndershme.

Ekspozita po mbahet në klubin e të rinjve 501 me emrin “WAS PAFFSCH?” do të jetë në dispozicion të të rinjve deri më 17 nëntor 2023. Nëse ka interes të mjaftueshëm, ai duhet të instalohet në klube të tjera të të rinjve në rajonin Berner Oberland. Duke u regjistruar, të huajt gjithashtu mund të vizitojnë ekspozitën gjatë orarit të rregullt të hapjes.