Screenshot

Valon Hamdiji këshillon burrat që janë të prirur ndaj dhunës në familje në Shoqatën “Mannebüro Züri” dhe sikurse ai, është pjesë e komunitetit shqiptar. Projekti ka nisur që nga vera e kaluar

Konsulenti ndërkulturor Valon Hamdiji dhe ish-trajnuesi i tij Stephan Martin janë ulur në një nga dhomat e këshillimit në Mannebüro Züri në Langstrasse. . Hamdiji vinte për mbrëmjet e trajnimit këtu. Që nga vera e vitit 2022 ai drejton vetë biseda për këshillimin e dhunës me burra nga komuniteti shqiptar. Dhoma është e ndritshme dhe ofron hapësirë ​​për një divan dhe një tavolinë me gjashtë karrige. Është një hapësirë ​​ku burrat duhet të jenë të lirë të flasin për ndjenjat e tyre. Një gjë e rrallë për të gjithë ata që shmangin biseda të tilla në jetën e përditshme. Ka një kuti Kleenex në tryezën e kafesë. “Gjëra të mira të marrë kohë!” mund të lexohet në të.

Mannebüro i ndihmon burrat të përballen me problemet si burrë, si baba, me vështirësitë martesore dhe marrëdhëniet, si dhe dhe me pyetje rreth seksualitetit. Burrat mund të kontaktojnë vetë për këshilla, ndonjëherë ata kontaktohen edhe nga autoritetet ose i komunikohen organeve të drejtësisë. Në qendër është puna me dhunuesin: Burrat që tregojnë potencial për dhunë në familje duhet të marrin mbështetje këtu në mënyrë që trazirat të mos ndodhin (ose të mos ndodhin më) në të ardhmen. “Kushdo që kërkon origjinën e dhunës në familje do të vërejë se ajo përbëhet nga faktorë të ndryshëm stresi. Shpesh është e mbingarkuar dhe vetëm të flasësh për të mund të ndihmojë”, thotë Valon Hamdiji.

Oferta e Mannebüro-s deri më tani ka tërhequr kryesisht burrat nga Europa Perëndimore – një pjesë e popullatës në Zvicër është lënë jashtë. Që nga vera e kaluar, zyra më e vjetër e burrave në Zvicër ka ofruar këshilla ndërkulturore: takimet mbahen në 13 gjuhë të tjera – shqip, arabisht, boshnjakisht, kroatisht, serbisht, farsi, dari, italisht, kurdisht, portugalisht, tamile, turqisht dhe tigrinje.

Nëse është e nevojshme, ofrohet edhe ndihmë për të kuptuar sistemet tipike zvicerane, informon portali Shtegu. “Disa burra me prejardhje migrimi, të cilët na referohen nga KESB, për shembull, e keqkuptojnë rolin e këtij autoriteti. Më pas shpjegojmë se nuk është qëllimi i Kesb-ve t’i largojë fëmijët e tyre – por t’i mbrojë këta të fundit sa më mirë që të jetë e mundur”, thotë Stephan Martin, drejtues projekti i konsultimit ndërkulturor në Mannebüro. Oferta e re nuk synon vetëm të heqë pengesën e gjuhëve të huaja. “Ekziston gjithashtu avantazhi që konsulentët dhe klientët kanë një sfond të ngjashëm migrimi; që si konsulent i njihni lidhjet dhe keni një qasje të ngjashme”, thotë Martin. Koncepti i këshillimit të dhunuesit në gjuhë të ndryshme dhe i realizuar nga konsulentë me të njëjtin sfond kulturor, është një nga të parët e këtij lloji në Evropë.Valon Hamdiji është i punësuar si konsulent ndërkulturor për klientët me ndikime kulturore shqiptare. Ai erdhi në Zvicër me familjen e tij nga Maqedonia e Veriut kur ishte foshnjë. Sidomos kur kam qenë fëmijë dhe adoleshent kam qenë shumë aktiv në komunitetin shqiptar”, thotë ai.

Sfondi i përbashkët në fakt e bën më të lehtë për klientët të hapen, sipas Hamdiji. “Kur më flasin për problemet e tyre, shpesh më thonë: “Ti e di si është me ne”. Megjithatë, ai nuk do të ishte dakord që dikush përcaktohet veçanërisht nga prejardhja kulturore: “Mendoj më shumë për sa i përket klasave socio-ekonomike ose vërej dallime për shkak të ndarjes urbane-rurale. Një burrë nga klasa e mesme e Prishtinës do të jetë shumë e ngjashme me një burrë nga klasa e mesme e Cyrihut”.

Hamdiji filloi të stërvitet në Mannebüro ndërsa studionte për punë sociale. Ai punon atje tani në thirrje, me kohë të plotë ai është një shoqërues i familjes dhe trajner i të rinjve. “Më bën krenar që jam pjesë e një projekti pionier si ai në Mannebüro,” thotë ai. “Unë do të doja të rris ndërgjegjësimin se sa të rrezikshme janë rolet gjinore fikse. Ata që socializohen si meshkuj mësojnë të fshehin ndjenjat e tyre. Unë e konsideroj atë të rrezikshme”.

Valon Hamdiji dhe Stephan Martin shpresojnë se projekti përfundimisht do të bëhet një sukses i sigurt. Kur klientët e mëparshëm u tregojnë kolegëve të tyre për shërbimin e këshillimit ndërkulturor, ata në mënyrë ideale kontaktojnë vetë nëse kanë nevojë për ndihmë. Deri më tani, vetëm burrat që janë referuar në zyrën e burrave kanë kërkuar këshilla. “Po ecën mjaft mirë deri tani. Që nga fillimi, duke filluar nga fundi i verës 2022, shtatë prej tetë konsulentë ndërkulturorë punojnë në raste”, thotë menaxheri i projektit Martin.

Valon Hamdiji ka përfunduar këshillimin për tre klientë. Mes tyre ato të K. F. –një rast studimor i modifikuar i transmetuar nga Hamdiji. Ish-bashkëshortja e F. kishte lajmëruar policinë pasi ai e kërcënoi me jetë në një bisedë të ashpër. Që nga Ligji për Mbrojtjen Kundër Dhunës të vitit 2007, policia ka qenë në gjendje të vendosë një ndalim dy-javor për të hyrë ose kontaktuar në një rreth nëse dyshon për një rast të dhunës në familje.

Edhe K. F. iu ndalua kontakti për dy javë. Gjatë kësaj kohe ai nuk mund të shohë fëmijët e tij që jetojnë me ish-gruan e tij. “Këto janë faza shumë emocionale në të cilat mund të ndodhin shumë gjëra të këqija”, thotë Stephan Martin.

Menjëherë pas lëshimit të një ndalimi të tillë, zyra e burrave informohet dhe raporton te burrat në fjalë. Ju fton në një konsultë mbi baza vullnetare. “Edhe pse burrat nuk vijnë gjithmonë në kontakt me ne me dëshirën e tyre, ata janë kryesisht mendjemprehtë. Shumica thonë: ‘Po, nuk ishte e drejtë, ishte një situatë e marrë’”, thotë Valon Hamdiji.
Takimi i parë ku merr pjesë K. F. zhvillohet vetëm tre ditë pas incidentit dhe drejtohet nga një punonjës i Mannebüro. Punonjësi i tërheq vëmendjen F. te Valon Hamdiji: Ai është një konsulent dhune dhe ka prejardhjen kulturore të Fazliut, kështu që një program këshillimi me të mund të jetë i vlefshëm. Si rezultat, K. F. dhe Hamdiji takohen për një seancë të parë së bashku.

Në takimin e parë me K. F., Hamdiji dëgjon shumë dhe tregon se si do të duken hapat e ardhshëm së bashku. Në tetë deri në dymbëdhjetë seancat ai dëshiron të ndihmojë Fazliun që të parandalojë përshkallëzimin fizik dhe psikologjik. “Thelbi i çështjes është se klientët duhet të kuptojnë se ata janë përgjegjës për veprimet e tyre”, thotë Valon Hamdiji. Natyrisht, aktet e dhunshme kanë një histori që nuk dëshironi ta injoroni, tha Hamdiji.
K. F., për shembull, raporton se ish-gruaja e tij e ka fyer dhe goditur shpesh dhe e ka të padrejtë që tani është ai që vuan pasojat e marrëdhënies toksike. “Por ju jeni përgjegjës për të gjetur një rrugëdalje përpara se të fryni siguresat tuaja,” thotë Hamdiji në raste të tilla, “ose për të mbetur në një marrëdhënie toksike”.

Qëllimi në seancat e ardhshme me K. F. është të gjendet një rrugëdalje përpara shpërthimit. Ai duhet të kujtojë se çfarë ndjeu dhe çfarë mendoi përpara se të përballej me ish-gruan e tij për kërcënimin me vdekje. Ndër të tjera ai raporton një ndjenjë të rëndë në gjoks. Njohja e atyre dritave paralajmëruese të hershme është një hap drejt vetëkontrollit. Nëse Fazliu i percepton në të ardhmen, duhet të tërhiqet nga situata stresuese. Pas kësaj, është koha për të ngadalësuar dhe relaksuar shpërqendrojnë. “Ndërsa bëni një shëtitje ose dëgjoni muzikë për shembull, diçka që klientit i pëlqen të bëjë për t’u qetësuar”, thotë Valon Hamdiji.

Tre muaj pas përfundimit të konsultimit, K. F. ftohet në një diskutim vijues – edhe në baza vullnetare. Shumica e burrave kthehen për të. Disa prej tyre madje kontaktojnë përsëri me dëshirën e tyre kur kuptojnë se kanë nevojë përsëri për mbështetje. “Kjo tregon se ne u besojmë atyre kanë fituar. Dhe ne jemi shumë të kënaqur për këtë”, thotë menaxheri i projektit Stephen Martin.