Zvicra nuk është e përgatitur për ndonjë tërmet të madh. Do të duheshin vetëm 25 lëndime të rënda që kjo të bëhej problematike, thonë një grup mjekësh. Në rast të një tërmeti 6.5 ballësh në qytetin më të madh, sistemet e alarmit do të mbingarkoheshin

Një grup mjekësh zviceranë po japin alarmin. Pas tërmeteve vdekjeprurëse në Turqi dhe Siri të hënën e kaluar, ata shikuan skenarët e emergjencës. Qëllimi: të vlerësohet nëse Zvicra do të ishte në gjendje të përballonte një fatkeqësi në shkallë të gjerë.

Dhe rezultatet e tyre nuk janë aspak inkurajuese. “Nga më shumë se 25 të plagosur rëndë, ne duhet të përballemi me probleme të mëdha”, thotë për “SonntagsZeitung”, Mathias Zürcher, kryemjeku për mjekësinë e shpëtimit dhe fatkeqësive në Spitalin Universitar të Bazelit.

Sistemi shëndetësor do të ishte në rrezik lëkundjeje. Për çfarë? Ne sigurisht që do të kishim kapacitet për t’i trajtuar këta pacientë, përgjigjet ai. Por ato absolutisht nuk do të ishin të mjaftueshme në të gjitha fushat. Përveç kësaj, të plagosurit duhet të shpërndahen në të gjithë vendin. Kjo do t’i privonte stafit një pamje të përgjithshme.

A nuk ka Konfederata ndonjë organ të centralizuar në rast të një fatkeqësie të madhe? Po, mund të thërrasë një Shërbimi Shëndetësor i Koordinuar (SSC). Por pas një vendimi të Këshillit Federal, së fundmi është ristrukturuar.

Grupi i mjekëve është i mendimit se KSHS ka kohë që nuk ka vend. Ai nuk do të koordinohej në mënyrë efektive dhe për këtë arsye “nuk do të ishte më në gjendje të vepronte”, pohon Joseph Osterëalder, profesor emeritus i mjekësisë urgjente, transmeton portali Shtegu. Ndër të tjera, do t’i mungonin njohuritë, konceptet dhe personeli i specializuar.

Zvicra nuk ofron as një buton digjital të thirrjes së urgjencës në telefonat celularë, siç tregon hulumtimi i “NZZ am Sonntag”. Ky sistem për shembull ekziston veçanërisht në Turqi. Dhe edhe nëse Konfederata aktualisht po rishikon metodën e saj të menaxhimit të tërmeteve, ajo nuk ofron këtë lloj mjeti. E cila është e mahnitshme, sipas ekspertëve. Ata janë vërtet të bindur se në rast të një tërmeti të rëndë, qendra e thirrjeve emergjente do të mbingarkohej shumë shpejt.

Tërmetet me magnitudë 7.8, siç përjetoi Turqia të hënën e kaluar, nuk ka gjasa të ndodhin këtu, sigurojnë studiuesit. Megjithatë, tërmetet me magnitudë 6.5 ballë do të ishin. Prandaj ata vlerësuan dëmet që mund të shkaktojë një tërmet i kësaj magnitude në qytetin më të madh të Zvicrës.

Rezultati: Në Cyrih, një fatkeqësi e tillë mund të vrasë afro 753 njerëz dhe të lërë të pastrehë rreth 76 500 banorë, tregojnë skenarë të rinj të realizuar nga qyteti. Dhe sistemi telefonik me të vërtetë do të arrinte kufijtë e tij shumë shpejt, konfirmon Markus Meile, shefi i shtabit të organizatës së krizës në qytetin më të populluar në Zvicër.

Ai ka folur për këtë për gazetën e Cyrihut. “Sistemet tona të alarmit nuk janë të përshtatshme për të trajtuar këtë sasi të madhe telefonatash të njëkohshme,” paralajmëroi ai. As në aspektin personel, as në aspektin teknik”.