Gjithnjë e më shumë prindër po përfshihen në sferën e shkollës. Një sondazh i ri madje tregon se disa përdorin kërcënime dhe dhunë ndaj mësuesve

Sipas një studimi të ri nga Shoqata e Mësuesve të Zvicrës, të prezantuar këtë javë, dy nga tre mësues në pesë vitet e fundit kanë përjetuar dhunë në shkolla. Në fillim të kësaj jave, gazeta Blick raportoi për studimin tronditës.

Një shembull: mësuesi Florian Huber* (30) raportoi se një nxënës e goditi me një top në organet e tij gjenitale në një veprim të keq. “U zhvillua në një kontekst lozonjar, por studenti e bëri me qëllim, e dinte saktësisht se çfarë po bënte”.

Tani janë bërë të njohur shembuj të tjerë nga studimi. Këto janë renditur nga “SonntagsZeitung” dhe tregojnë: Edhe prindërit po bëhen mësues gjithnjë e më të dhunshëm apo kërcënues. Pra, ka gjithmonë ndjekje në rrugë, aksione kalimtare rrugës për në shkollë, çmenduri në klasë. Një mësues raporton se gjatë një takimi me prindërit një baba luajti me një thikë xhepi.

Një mësuese kopshti tregon për një baba. Ai kërcënoi se do të vinte me vëllain e tij për të “siguruar rendin”, sepse nuk e kishin nën kontroll klasën, nga e cila vuante djali i tij, transmeton porrtali Shtegu. Babai i një nxënësi u që ishte ftuar në drekë me një mësuese dhe gruan e tij madje u shfaq në pragun e tij me armë.

“Vitet e fundit është rritur ndërhyrja në funksionimin e shkollave. Dhe bashkë me të ekseset”, thotë Daniel Kachel, president i Shoqatës së Shkollës së Lartë të Cyrihut, Sek ZH, për “SonntagsZeitung”. Mosmarrëveshjet ishin kryesisht rreth notave ose transferimeve të afërta në nivelin tjetër të shkollës së lartë, thotë psikologu Allan Guggenbühl, i cili konsultohet nga shkollat ​​për ndërhyrje në krizë. Shumica e prindërve mendojnë se fëmijët e tyre po trajtohen në mënyrë të padrejtë.

“Shkollat ​​duan të inkurajojnë përfshirjen e prindërve. Dëgjoj vazhdimisht: Të gjithë jemi duke u bashkuar, të gjithë kemi të njëjtat interesa”, thotë Guggenbühl në artikull. “Kjo është pak naive”.

Prindërit kanë një interes kryesor: të marrin përfitime për fëmijën e tyre në mënyrë që ai të mbështetet në mënyrë optimale. “Prindërit u lejuan në shkolla. Tani ata janë këtu”.