Kur kudo në Valis bie dëborë, të mobilizuara për çdo ditë janë më shumë se 300 automjete – dhe kjo kushton para. Ato kushtojnë një milion franga zvicerane çdo ditë

Dëbora është e bukur, por edhe mjaft e shtrenjtë – nëse duhet të pastrohet. Siç tha për gazetën e përditshme “Le Nouvelliste”, shefi i departamentit të lëvizshmërisë së kantonit, Vincent Pellissier, ai i vlerëson kostot në Kantonin Valis për një ditë e një natë rreth një milion franga.

“Kur bie dëborë kudo, janë në veprim mbi 300 automjete me borëparues, krippërhapës apo thikë. Janë 500 automjete për të hapur rrugët”, thotë Pellissier. Përveç pastrimit aktual të borës, shuma përfshin shpërndarjen e kripës dhe kostot për rrugët e kantonit të ngarkuara nga koncesionarët.

Rreth 150 000 CHF do t’i shtoheshin milionit në ditë, transmeton portali Shtegu. Këto janë pagat e 250 punëtorëve që janë përgjegjës për pastrimin e dëborës. Paratë do të vijnë në një mënyrë ose në një tjetër. Pa marrë parasysh se si është moti. Shpenzimet për rrugët komunale dhe kombëtare, përfshirë autostradën A9, gjithashtu nuk janë përfshirë.

Në fund të fundit, sipas Vincent Pellissier, që nga fillimii dekadës së parë të këtij shekulli është vërejtur se ka pasur rreth dhjetë ditë më pak borë në vit. Megjithatë, kripa është më e shtrenjtë. Kriporet zvicerane në fillim të këtij viti e rritën çmimin me rreth 15 për qind.
Por nëse bie shumë dëborë, ekziston një plan emergjence që quhet “Blanche neige”.

Kamionët dhe ekskavatorët përdoren për të pastruar borën. Atëherë do të jetë edhe më e shtrenjtë. Që të mund të përcaktohet se cilat automjete kanë qenë në rrugë, ato janë gjeolokalizuar. Në këtë mënyrë, faturat mund të krijohen automatikisht. Një zgjidhje e kriptë përdoret gjithashtu për të kursyer kripën.