Ftohtë, shumë ftohtë, Sägistalsee: Të premten në mbrëmje ishte shumë ftohtë në Berner Oberland. Tani spjegohet përse temperaturat në të ashtuquajturat liqene të ajrit të ftohtë janë kaq ekstreme

Për një herë, nuk ishte më La Brévine në Kantonin e Neuchâtelit që ishte vendi më i ftohtë në Zvicër, por rajoni rreth Sägistalsee në Berner Oberland. Mbrëmjen e së premtes termometri tregoi minus 42.3 gradë, transmeton portali Shtegu. Sepse temperaturat më të ulëta në Zvicër nuk ndodhin në majat më të larta në vendin tonë, por në të ashtuquajturat liqene të ajrit të ftohtë.

Në faqen e internetit Kaltluftseen.ch, fenomeni i liqenit të ajrit të ftohtë përshkruhet si më poshtë: “Akumulimi i ajrit të ftohtë të formuar lokalisht në terrene të mbyllura konkave ose në pengesa si rezultat i akumulimit të ajrit të ftohtë”. Një liqen me ajër të ftohtë është një koleksion i ajrit të ftohtë në një gropë në tokë. Fenomeni ndodh shpesh në male.

Liqenet me ajër të ftohtë formohen kryesisht gjatë natës kur sipërfaqja e tokës dhe kështu ajri direkt mbi të ftohet. Në një shpat mali, ky ajër i ftohtë rrjedh poshtë dhe mund të grumbullohet në depresione ose pengesa të tjera. E veçanta është gjithashtu se në zonën e liqeneve me ajër të ftohtë mund të gjenden temperatura shumë të ndryshme në distanca shumë të shkurtra. Në raste ekstreme, ndryshimi i temperaturës mund të jetë 30 °C.

Zakonisht bëhet një dallim midis dy llojeve të liqeneve me ajër të ftohtë. Nga njëra anë liqenet e mbyllura dhe nga ana tjetër liqenet e hapura me ajër të ftohtë. Portali Kaltluftseen.ch shkruan: “Në thelb, mund të bëhet dallimi mes liqeneve të mbyllura me ajër të ftohtë dhe liqeneve të hapura me ajër të ftohtë. Liqenet e mbyllura me ajër të ftohtë janë lavamanë pa dalje sipërfaqësore. Liqenet e hapura me ajër të ftohtë janë lugina që kanë një ngushtim pas së cilës mund të grumbullohet ajri i ftohtë i prodhuar”.

Ka disa liqene me ajër të ftohtë në Zvicër. Deri tani më i ftohti të premten ishte Sägistalsse në Berner Oberland.