Shoqata “Blaue Kreuz” çdo vit në Kantonin e Bernës kryen blerjet testuese të alkoolit. Në vitin 2022, shkalla e përgjithshme e shitjeve ishte 25.8%. Kjo korrespondon me një rënie prej gati 3% krahasuar me vitin 2021. Kjo duket se është për shkak të blerjeve të rregullta testuese nga njëra anë dhe pranisë së temës nga ana tjetër. Pavarësisht zhvillimit të këndshëm, ata duan të vazhdojnë të punojnë për reduktimin e shifrave të shitjeve në të ardhmen.

Shoqata “Blaue Kreuz Bern-Solothurn-Freiburg” çdo vit kryen blerjet testuese të alkoolit në emër të Departamentit të Shëndetësisë, Çështjeve Sociale dhe Integrimit (GSI) të Kantonit të Bernës. Blerësit e mitur të testit përpiqen të blejnë alkool të shoqëruar nga një specialist i rritur. Vitin e kaluar utestuan institucione të ndryshme hotelerie, dyqane me pakicë dhe ngjarje eventesh në të gjithë kantonin.

Pas shifrave shumë të larta të shitjeve në 2020 (42.6%) dhe një rënie në 28.4% në 2021, rezultatet i afrohen pak më shumë rekordit të mëparshëm pozitiv të 2019-ës (19.6%). Pavarësisht kësaj, alkooli u shitej ilegalisht të miturve në 58 raste (25,8%). Shpesh karta e identitetit nuk kontrollohej dhe as pyetej për moshën. Në disa raste kërkohej letërnjoftim, por gjithsesi mosha ishte llogaritur gabim ose shitej. Në total, “Blaue Kreuz Bern-Solothurn-Freiburg” kreu 225 blerje të testeve të alkoolit vitin e kaluar.

Lea Leuenberger, përgjegjëse për mbrojtjen e të rinjve në “Blaue Kreuz”, bën një bilanc: “Është kënaqësi që shifrat në vitin 2022 kanë rënë edhe më tej. Tregon se tema e mbrojtjes së të rinjve është sërish më prezente dhe se masat parandaluese me blerjet e trajnimit dhe testimit po hyjnë në fuqi”. Pavarësisht shifrave më të ulëta, nuk jeni ende aty ku ishit në vitin 2019, vijoi përgjegjësja e mbrojtjes së të rinjve, “gjithçka duhet të vazhdojë të bëhet për të mbrojtur të rinjtë e mitur”.

Në faqen e saj të internetit për mbrojtjen e të rinjve www.jugendschutzbern.ch, “Blaue Kreuz” ofron materiale dhe oferta të ndryshme për të mbështetur institucionet e hotelierisë, dyqanet me pakicë dhe organizatorët e ngjarjeve në përpjekjet e tyre për të mbrojtur të miturit.

Blerjet testuese janë planifikuar sërish në Kantonin e Bernës në vitin e ri. Të dyja janë testuar, alkooli dhe produktet e duhanit, produktet bimore të duhanit dhe cigaret elektronike.