Peizazhi dimëror në Zvicër ju tërheq të bëni një shëtitje. Megjithatë, herë pas here ndodhin aksidentet, duke rezultuar shpesh në humbje të kohës së punës

Shumica në Zvicër në pëlqejnë të bëjnë shëtitje – edhe në dimër. Por kjo mund të bëhet shpejt e rrezikshme, sepse ekziston rreziku i rrëshqitjes për shkak të dëborës dhe akullit.
Pasojat janë rrëzimet, të cilat shpesh çojnë në lëndime. Në pothuajse gjysmën e rasteve, viktimat e aksidentit më pas mungojnë në punë, siç shkruan Suva në një deklaratë, transmeton portali Shtegu.

Në gjashtë për qind të aksidenteve në këmbë dhe ecje në dimër, të prekurit mungojnë edhe për të paktën tre muaj. Çdo vit, ka ndodhin dhjetë raste të pensioneve individuale – dy të tjera përfundojnë me vdekje.

Aksidente të tilla në sezonin e ftohtë i kushtojnë siguruesve të aksidenteve 34 milionë franga zvicerane në vit.

Në dhjetë vitet e fundit, më shumë njerëz janë prirur të kenë aksidente gjatë ecjes dhe shtëtitjes në dimër. Në vitin 2011 kishte rreth 3 900 aksidente të tilla – në vitin 2020 numri u rrit në 5 500.

Arsyeja, sipas Suva: ecjet dhe shëtitjet, edhe gjatë stinës së ftohtë, janë shumë më të njohura se dikur. Numri i aksidenteve varet shumë nga moti. Më shumë njerëz lëndohen në ditët me shumë akull dhe dëborë. Shumica e aksidenteve ndodhin në janar – shpesh muaji më i ftohtë.

Lëndimet më të zakonshme janë pjesa e poshtme e këmbës, kyçi i këmbës dhe këmba. Lëndimet e tilla përbëjnë pothuajse një të tretën e lëndimeve.

Fortësia e mirë fizike është thelbësore për shëtitjet në dimër. Eksperti i parandalimit të Suva-s Erwin von Moos citohet si vijon: “Njerëzit që janë fizikisht të aftë janë më të aftë të përballojnë situata të ndërlikuara për shkak të sipërfaqeve të mbuluara nga bora dhe/ose akulli dhe kanë më shumë gjasa të shmangin rrëshqitjet dhe rëniet”.