Në Gjermani besohet se në Zvicër tualeti nuk mund të lahet gjatë natës. Arsyeja: zhurma. A është kjo e vërtetë? Një ekspert i qiradhënies shpjegon

Një pushim i mirë gjatë natës është shumë i rëndësishëm në Zvicër. Ndërmjet orës 22:00 dhe 6:00, qiramarrësit janë të detyruar të tregojnë konsideratë për fqinjët.

Mirëpo, te fqinjët gjermanë është përhapur një thashethem i çuditshëm: Për shembull, “Bild” shkruan për “ligjin zviceran” absurd: “Nëse doni të shkoni natën në tualet në banesën tuaj në Zvicër, vlen si më poshtë: Shpëlarja është e ndaluar!” Përndryshe ju e prishni gjumin e natës.A është kjo në e vërtetë?

“Pushimi i natës rezulton nga urdhëresa përkatëse e policisë”, shpjegon eksperti i qiradhënies, Fabian Gloor nga Shoqata Zvicerane e Qiramarrësve, transmeton portali Shtegu. Kjo ndryshon në varësi të kantonit. Në shumë vende, sa vijon vlen për qiramarrësit nga ora 22:00: Lejohet vetëm vëllimi i zhurmës në dhomë. Pra, në fakt është e ndaluar të jesh me zë të lartë gjatë natës dhe të shqetësosh fqinjët. Por kështu është edhe në Gjermani.

“Në marrëveshjen e qirasë ose rregullat e shtëpisë, kufizime ose ndalime të mëtejshme mund të rregullohen”, thotë Gloor. Pra, a mund të ndaloni edhe shpëlarjen e tualetit në marrëveshjen e qirasë?

Miti i shpëlarjes së tualetit

Eksperti i qirasë e mohon këtë. “Një ndalim i përgjithshëm për larjen e tualetit gjatë pushimit të natës do të ndërhynte shumë në të drejtat personale të qiramarrësve”, shpjegon Gloor. Pra, nëse fqinji thërret policinë sepse është zgjuar nga fluksi i tualetit, e ka gabim. Sipas Gloor, dushet duhet të lejohen edhe gjatë natës.

Por kur fillon tejkalimi i zhurmës? Disa rregulla të shtëpisë ndalojnë larjen e rrobave gjatë natës. Gloor: “Ndalimi i larjes mund të justifikohet ligjërisht”. Por ka edhe përjashtime. Varësisht se sa e zhurmshme është lagjia apo nëse dhomat me qira janë të destinuara për familje të mëdha, zhurma mund të trajtohet edhe në mënyrë më tolerante.