Në Kompaninë Kuwait Airways në Spanjë, ka pasur ngacmime masive seksiste të grave të ftuara në intervista pune

Rreth 60 gra dhe tre burra aplikuan përmes rrjeteve sociale për pozicionin e stjuardesës në Meccti. Më pas ata u ftuan për intervistë në hotelin Meliá Barajas në Aeroportin e Madridit më 5 nëntor 2022. Kompania e rekrutimit Meccti po kërkonte punonjës të rinj për Kuëait Airways.

Për meshkujt, procesi përfundoi pas vetëm disa minutash. Linja ajrore nuk punëson stjuardesa të huaja, sipas arsyetimit. Por dita e rekrutimit duhet të përfundojë çdo gjë tjetër veçse e lumtur edhe për aplikantët.

Një kandidate u refuzua edhe pse ajo fliste anglisht perfekte. Arsyeja: shumë e vjetër. Dhe kjo, edhe pse gruaja është vetëm 37 vjeç. Një tjetër talent gjuhësor, një grua që flet shtatë gjuhë, u dërgua gjithashtu në shtëpi. Vendimmarrësit u mërzitën nga një njollë e vogël në vetullën e saj.

Një kandidate tjetër nuk ishte e përshtatshme sepse kishte njolla mëlçie në fytyrë. Por nuk mjaftonte, katrahura vazhdoi. “Nuk na pëlqen buzëqeshja jote” apo “Trupi yt është si një slitë” janë komentet që janë bërë.

Kompania e rekrutimit Meccti – Middle East Cabin Crew Training International – u themelua në vitin 1977, siç raportohet nga Aerotelegraph.com, transmeton portali Shtegu. Kompania ka selinë e saj në Stamboll. Klientët e saj përfshijnë linja ajrore të njohura si Etihad, Qatar Airëays, Saudia dhe Gulf Air. Sipas kompanisë, ajo është aktive në vende si Shqipëria, India, Indonezia, Korea, Kosova, Malajzia, Nepali, Rumania, Tajlanda, Sllovakia, Tunizia, Turqia, Republika Çeke, Uzbekistani dhe Vietnami.

Procesi i aplikimit vazhdoi në një moment. Grave të mbetura iu kërkua të hynin në dhomë sipas rendit alfabetik. “Vajza e parë doli duke qarë dhe na tha se ishte e detyruar të hiqte pothuajse të gjitha rrobat e saj, përveç të brendshmeve. Ishte intervista e saj e parë. Të tjerët dolën dhe thanë të njëjtën gjë,” tha një aplikante për El Diary”.

Së pari, kërkueses iu kërkua data e lindjes, pesha, gjatësia dhe tatuazhet e dukshme. Më pas, një grua i kërkoi asaj të vishte fustanin. “Unë e tërhoqa pak lart, pak poshtë gjunjëve dhe ajo e tërhoqi deri te brekët e mia”. Kërkueses iu desh të tërhiqte pjesën e sipërme deri në belin e saj dhe qëndronte vetëm aty në sytjena. Arsyeja: Gruaja donte të shihte nëse kishte plagë, tatuazhe apo shenja lindjeje. “Ajo vazhdonte të kthehej për të parë trupin tim”.

Të njëjtën gjë kanë thënë edhe gratë e tjera për “El Diario”. Të gjitha gratë e përfshira e panë procesin degradues. Më pas grave iu tha se do të duhej të paguanin një depozitë prej 1900 euro nëse pranoheshin për këtë punë. Arsyeja për këtë është se paratë mbulojnë një pjesë të shpenzimeve të trajnimit, udhëtimin në Kuvajt dhe akomodimin e parë. “El Diario” dhe Aerotelegraph.com kërkuan një deklaratë nga Meccti. Kjo ishte e pasuksesshme, megjithëse “El Diario” kontaktoi edhe me ambasadën e Kuvajtit në Spanjë.