Kanë mbetur vetëm 47 ditë – në Dresden atëherë do të fillojë përsëri tregu “Striezelmarkt”. Por tregjet e Krishtlindjeve – pas dy vitesh korona me miliona humbje – tani janë gjithashtu të rrënuara nga shqetësimet e mëdha të personelit!

Në Striezelmarkt 588 do të ketë vetëm 213 stenda (që nga e enjtja) – sipas qytetit, 17 më pak se në 2019.

“Unë anulova 15 nga 100 tregtarët në rrugën kryesore”, ankohet organizatori lokal Holger Zastrow (53).

Kjo është arsyeja pse politikani i FDP-së dhe këshilltari i qytetit të Dresdenit sugjeron: “Ne kemi nevojë për rregullore të ngjashme të veçanta për punëtorët nga vendet jo anëtare të BE-së, p.sh. Kosova dhe Shqipëria – siç ekzistojnë me punëtorët e korrjes. Sigurisht që ata duhet të dinë të flasin mirë gjermanisht.”

Për çdo rast, qyteti i Dresdenit tani po organizon shkëmbimin e parë të punës për tregjet e Krishtlindjeve, duke iu drejtuar refugjatëve, studentëve dhe pensionistëve, informonportali Shtegu. Të interesuarit mund të vijnë në Qendrën Botërore të Tregtisë në datën 10 tetor (11:30 – 15:30).

Striezelmarkt i Dresdenit është tregu më i vjetër i Krishtlindjeve në Gjermani. Magneti i vizitorëve jo vetëm që tërheq me moshën e tij rekord, por edhe me superlativa të tjera, si piramida më e madhe në botë, 14,61 metra e lartë e shkallëve Erzgebirge, ajo që është ndoshta harku më i madh i qirinjve në botë dhe një program kulturor i përditshëm i Krishtlindjeve për të rinj dhe e vjetër. Gjërat e vogla e të bukura në Striezelmarkt janë gjithashtu thjesht të papërmbajtshme, si p.sh. Pflaumentoffel, figurina të bëra me dorë nga kumbulla të thata me një histori të gjatë (para). Jo veçanërisht e madhe, por edhe më romantike është rrota historike e Ferrisit, me të cilën mund të admirohen nga lart kasollet e dekoruara me dashuri të Striezelmarkt.