Më në fund ka ardhur sërish koha për gështenja të nxehta! Gëzim dhe Dashurije Ismaili, të cilët që nga viti 2012 menaxhojnë stendën Unter der Egg të Lucernit dhe janë një çift i lumtur, vit pas viti japin cilësinë më të mirë. Lehtë për t’u qëruar dhe çdo gështenjë një kënaqësi – binduni edhe personlisht!

Kampioni Roger Federer viziton stendën e gështenjave

Shumica e konsumatorëve në Lucern, çiftin shqiptar e njohin me emër e mbiemër, kurse për turistët e shumtë në këtë qytet të bukur, stenda e gështenjave paraqet një atraksion të vërtetë dhe gjatë ditës e fotografojnë dhjetëra herë.

Gështenjat që gjenden në pyll dhe kur ecni majtas e djathtas shtegut dhe që tashmë kanë rënë nga pema, mund të mblidhen për konsumin tuaj, shkruan “Radio Lucern”. Megjithatë, shkundja e gështenjave nga pema nuk është i dëshirueshëm – dhe as nuk ka asnjë dobi: vetëm kur gështenjat bien nga pema janë gati për t’u ngrënë, transmeton portali Shtegu.
Vjelja e gështenjave natyrisht lejohet gjithashtu në shtigjet e gështenjës të aksesueshme nga publiku. Rasti është i ndryshëm me rreshtat e gështenjave të menaxhuara privatisht. Këtu gështenjat janë të pronarëve. Megjithatë, si rregull, shenjat tregojnë shprehimisht se kur mbledhja e gështenjave është e ndaluar.

Gështenjat e nxehta janë të shëndetshme
Falë përbërësve të tyre të shumtë të rëndësishëm, gështenjat kanë një efekt pozitiv në organizëm. Ndër të tjera, gështenjat kanë përparësitë e mëposhtme:
Ato ofrojnë shumë energji.
Ato shërbejnë si ushqim për bakteret e mira të zorrëve.
Ato e mbajnë të tendosur indin lidhor.
Ato forcojnë kockat dhe dhëmbët.
Ato mbështesin sistemin imunitar.
Ato balancojnë ekuilibrin acido-bazik