Qira, sigurim shëndetësor, energji: Çdo gjë bëhet më e shtrenjtë. Rritja nuk prek vetëm njerëzit në kufirin e varfërisë – veçanërisht e prekur është shtresa e mesme. Gazeta “Blick” ka zbërthyer këtë situatë të re, me të cilën banorët eZvicrës duhet të mësohen

“Inflacion”: një fjalë që tremb shumë zviceranë ndërsa presioni mbi portofolin e tyre rritet. Deri më tani, përfituesit e ndihmës sociale, pensionistët e AVS-së dhe ata me të ardhura të ulëta ishin mësuar të numëronin çdo qindarkë në fund të muajit, edhe në një vend kaq të pasur si Zvicra. Tani klasa e mesme duhet të mësohet me këtë realitet të ri: duhet të shtrëngojmë rripat.

Sa do të vuajë buxheti i një familjeje “normale”? Kjo është pyetja që “Blick” donte t’i përgjigjej, përcjell portali Shtegu. Le të marrim një familje me dy fëmijë dhe një të ardhur neto prej 7 500 frangash, Rochats (emri i zgjedhur rastësisht). A është ende e mundur të jetosh një muaj me këtë buxhet duke kursyer për pushime dhe raste të paparashikuara?

Zvicra, e pa mësuar me inflacionin

Sipas shifrave të Entit Federal të Statistikave, në Zvicër inflacioni qëndron në 3.5%. Kjo është e ulët në krahasim ndërkombëtar, por jashtëzakonisht e lartë për vendin. “Shumica e popullsisë ende mund të përballojë këtë rritje të përgjithshme të çmimeve”, tha Philipp Frei, drejtor i shoqatës ombrellë të Këshillit të Buxhetit Zviceran. Por artikujt fiks të strehimit, sigurimit shëndetësor dhe energjisë elektrike janë në rritje.

Gjithashtu, rritja e ardhshme e primeve të sigurimeve shëndetësore nuk merret parasysh në përllogaritjen e inflacionit nga FSO. Sipas një firme konsulence shporta aktuale e konsumatorit në muajt e fundit është rritur me pothuajse 6%. Kjo përfaqëson kosto shtesë prej 56 frangash çdo muaj për familjen Rochat.

Por pjesa më e madhe e buxhetit vazhdon të shpenzohet për banim. Me rritjen e normave të hipotekave, shumë qira do të rriten, jo më vonë se pranvera e ardhshme. Deri atëherë, janë tarifat ato që do të marrin ashensorin, ndonjëherë deri në një të tretën. Për familjen në fjalë kjo përfaqëson 7.7%, ose 147 franga në muaj.

Shto kësaj energjie elektrike, mesatarisht 27%. Kjo është 27 franga në muaj. Në mikrofonin e televizionit Blick TV, një argoviane shpjegon se është shumë e shqetësuar për pagat e ulëta. “Më është dashur të rris temperaturën e frigoriferit dhe jam më e kujdesshme kur laj rrobat”, shpjegon Ursula Abegglen, nga Zofingen.

Por këto shpresa për një ulje të kostove janë shuar nga Philipp Frei. “Është e vështirë të ulësh faturën për të kompensuar rritjen e çmimeve, paralajmëron ai. Më keq janë zviceranët që ngrohen me naftë ose gaz”. Në një vit, këto dy burime energjie u rritën përkatësisht me 86% dhe 58%.
Pas banesave, zëri më i rëndësishëm buxhetor është ai i primeve të sigurimit shëndetësor. Sipas një studimi nga Santésuisse, këto mund të rriten deri në 10% — dhe kështu të sforcojnë buxhetin mujor të familjes sonë me 90 franga shtesë.

Zoti dhe zonja Rochat shpenzojnë 420 franga për veshje dhe këpucë familjare. Prona që u rritën me 3.7% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar. Pra, le të numërojmë 15 franga më shumë për buxhetin e tyre.

Andreas Rogenmoser, gjithashtu banor i Zofingenit, ndan shqetësimin e fqinjëve të tij. “Janë disa franga aty-këtu, por duke i mbledhur të gjitha këto rritje të vogla, unë shpenzoj deri në 335 franga më shumë çdo muaj, shpjegon ky 35-vjeçar. Sinqerisht, nëse do të vazhdojë kështu, do të shqetësohem shumë për të ardhmen. Këto ecje janë një problem për të gjithë ne”.

Deri më tani, familja Rochat numëronte 1 000 franga për “pjesën tjetër”. Ai përzien kujdesin për fëmijët, menynë e drekës në punë, ushqimin për kafshët shtëpiake dhe pajisjet elektronike familjare. Pikërisht në këtë buxhet atje ishte e nevojshme të shkurtohej për të “çliruar” paratë për pushime dhe kursime.

Por, problem, një tjetër artikull është rritur ndjeshëm: makina. Me rritjen e çmimit të benzinës me 26% mesatarisht gjatë një viti, mbeten ende disa franga shtesë që ikin nga buxheti i familjes.

Verdikti: rritja e kostove për familjen Rochat gjatë një viti arrin në 4 020 franga. Një ferr i madh, që përfaqëson shumë më tepër se sa u nda për festat. Do të na duhet të shtrëngojmë rripat ose të sakrifikojmë pushimet e skive. “Shumë do të fillojnë të duhet të bëjnë zgjedhje”, përfundon Philipp Frei. Dhe shpresojmë që situata ndërkombëtare të relaksohet për të ulur presionin, i cili është gjithnjë e më mbytës.