Me rastin e ESAF (Festë Federale e Mundjes dhe Alpine), komuna pritëse e Pratteln dëshiron të mbajë një festival të kostumeve tradicionale që feston shumëllojshmërinë e zakoneve. Prandaj, bashkorganizatorja Shqipe Sylejmani është e ekspozuar ndaj sulmeve të dhunshme raciste

“Gjithmonë e theksoj se e dua Zvicrën. Megjithatë, thuhet: ‘Ti je shqiptare. Nuk të duam”, thotë shqiptarja nga Prattelni Shqipe Sylejmani për Radio SRF “Regionaljournal”. Gazetarja dhe autorja me origjinë shqiptare, e cila prej rreth 30 vitesh jeton në Zvicër, prej ditësh merr emaile raciste nga të panjohur. Në artikullin e SRF-së, citohen disa nga mesazhet fyese dhe raciste, autorësia e të cilave fshihet në anonimitet.

Në prag të Festës Federale të Mundjes dhe Alpine në Pratteln BL, do të zhvillohet një festival kostumesh, ku do të shfaqen kostumet tradicionale nga e gjithë bota. Është pjesë e projektit “Tracht lacht – Brauchtum verbindet” të inicuar nga komuna mikpritëse e ESAF. Shqipja është ambasadore e Festës së Prattelnit, e cila supozohet të mbahet para Schëingfest. Të panjohurit e kanë shfrytëzuar angazhimin e Shqipes për ta sulmuar atë. Me sa duket, mesazhet anonime të urrejtjes janë mënyra e saj për të folur kundër një ngjarjeje multikulturore në periferi të ESAF. Për Shqipen sulmet janë të “papranueshme”.

“Më vjen shumë keq”, thotë menaxheri për kulturë i Prattelnit, Andrea Sulzer për “20 Minuten”. Komuna i dënon ashpër sulmet raciste ndaj Shqipes. Projekti u lançua verën e kaluar për të festuar traditën, pavarësisht origjinës, me rastin e ESAF. “Njerëz nga mbi njëqind kombe jetojnë në Pratteln dhe i japin formë Prattelnit”, thotë Sulzer. Për dekada njerëzit janë përballur me anët e bukura dhe të vështira të bashkëjetesës multikulturore. “Ne jemi mësuar me të dhe jemi krenarë për diversitetin tonë”, thotë Sulzer.

“Ne në mënyrë eksplicite distancohemi nga deklaratat lënduese dhe ndonjëherë edhe raciste që mori Shqipe Sylejmani në lidhje me projektet kulturore të Prattelnit”, thuhet nga ESAF, transmeton portali Shtegu. Dikush është mirënjohës për çdo angazhim që çon në zbatimin e “një ESAF paqësor, të lumtur, të gjallë dhe plot ngjyra”. Diversiteti i Prattlenit është “një pjesë e mirëpritur e paradës sonë të diversitetit zviceran”.

“Emailet e urrejtjes raciste shkaktojnë stres dhe pasiguri dhe mund të jenë një barrë e madhe”, thotë Gina Vega, drejtuese e njësisë së Diskriminimit dhe Racizmit në Humanrights.ch. Ajo këshillon të prekurit që të kërkojnë këshilla nëse është e nevojshme dhe ta ruajnë materialin racist. Më pas mund të bëni një ankesë ose ta raportoni rastin në një platformë si Reportonlineracism.ch. “Si një objektiv për postat e urrejtjes, gratë në veçanti diskriminohen në mënyrë të përsëritur për shkak të feminizmit të tyre dhe origjinës së tyre të supozuar”, thotë Vega.

Për gjendjen e Shqipes, Vega shprehet: “Në këtë rast, personi, si gjithë të tjerët në Zvicër, ka të drejtë të përfshihet ku të dojë. Ajo është një person i lirë dhe mund të zgjedhë se çfarë të veshë dhe në çfarë të marrë pjesë. Dhe askush nuk ka të drejtë t’ia mohojë këtë liri”.