Parlamenti i qytetit të Friburgut ka ndaluar një socialist të zgjedhur shqiptar të bashkohet me grupin e Qendrës. Kjo situatë është në përputhje me disa raste të ngjashme në Zvicër dhe shtron pyetjen e përfaqësimit të përfaqësuesve të zgjedhur

Socialisti shqiptar Ibrahim Berisha donte t’i bashkohej grupit të Qendrës, më afër vlerave të tij. Megjithatë, zyra legjislative e qytetit e ndaloi atë ta bënte këtë. Prandaj, zyrtari i zgjedhur do të duhet të ulet si i pavarur deri në fund të legjislaturës.

“Jam i zhgënjyer, nuk e prisja. Mbetem i njëjti person, mbetem i njëjti politikan”, ka reaguar Ibrahim Berisha në Televizionin shtetëor zviceran frankofon RTS në emisionin e orës 12:45.
Historia befason Simon Murith, president i Qendrës të Qytetit të Friburgut. Sipas tij, ky refuzim është i pari: “Situata është krijuar tashmë në të kaluarën dhe nuk ka paraqitur kurrë problem, qoftë në Këshillin e Përgjithshëm (legjislativ) të qytetit të Friburgut, në bashki të tjera apo në Këshillin e Madh. trajtim qartësisht i pabarabartë, i cili është ndëshkues”.
Për kryetarin e legjislativit Mario Parpan, zyra zbaton vetëm rregulloren: “Një person që zgjidhet në listë bën pjesë në grupin përkatës. Rregullorja është mjaft e qartë”.

Ndodh mjaft rregullisht që zyrtarët e zgjedhur të ndryshojnë familjet politike, në të gjitha nivelet. Në vitin 2017, një deputet i Neuchâtel UDC iu bashkua Të Gjerbërve, duke anuar kështu shumicën e parlamentit kantonal në të majtë. Ky lloj transferimi ndodh edhe në nivelin e politikës federale, por më rrallë.

Për ish-këshilltarin kombëtar të Friburgut, Dominique de Buman, gjëja kryesore është të mos mashtrojë votuesin: “Ka votues që votojnë vetëm për një listë. Ata nuk i njohin domosdoshmërisht njerëzit që janë kandidatë, kështu që mund të ndihen sikur janë duke u grabitur”.

Në Friburg u bë ankimim në prefekturë për zbardhjen e çështjes së Ibrahim Berishës.

Emisionin e plotë në gjuhën frenge mund ta ndiqni KËTU