Pa leje pune, maqedonasin e marrin me pranga nga kantieri – po shefi? Një dokumentar i fortë nxjerr në pah ekonominë nën hije në Zvicër

Në patrullë me kontrollin e tregut të punës, kolegia e re udhëhiqet nëpër një zonë problematike në Biel, lokale të diskutueshme majtas dhe djathtas: “Këtu mund të kontrollosh dhe të ndjekësh dy ose tre persona në ferr”, shpjegon shefi. “Këtu në rrugë ka një mjedis të paligjshëm me drita të kuqe, parukierë të çuditshëm, këtu në “Al Capone” dikur kishim një intervenim të policisë, këtu, “Cordon Bleu” , edhe unë e kam këtë në listë”.

Inspektori njeh Pappenheimerin e tij (anëtar i një familje fisnike franko-shvabe). Puna e padeklaruar sa të sheh syri, rrogat e hedhura, vetëpunësimi fals – Zvicra, vatër e ekonomisë informale? Kështu duket. Humnerat socio-ekonomike hapen në kuzhinat e restoranteve, mallrat mashtrojnë kudo që të jetë e mundur, në atë që duket sikur çdo kantier ndërtimi ka diku ndonjë sans-papier person “pa letra”. Regjisori Ulrich Grossenbacher jep një ide për ankesat në vend, është e frikshme.

Dokumentari i tij “Puna në të zezë” shoqëron inspektorët e tregut të punës në Bernë në kërkimin e tyre për punëtorët e paligjshëm, por edhe për shfrytëzuesit. Grossenbacher (“Messies – Ein schönes Chaos”) vjen nga Direct Cinema, kamera e tij vetëm vëzhgon. Që mund të tingëllojë mediokre. Por kontrollet e paparalajmëruara shpesh çojnë në skena dramatike: punëtori i kuzhinës tamile, i cili zhduket në ajër me shikimin e inspektorëve – dhe rishfaqet në qilar, në konin e dritës nga elektrik dore. Ose i riu nga Maqedonia e Veriut në kantier që nuk ka leje pune. “Më falni, shef,” qan ai, duke iu lutur inspektorit, “të lutem, vetëm këtë mundësi, të lutem”. Kjo pothuajse mund të zbutet. Por vetëm pothuajse. Përfundon në pranga dita e punës për punëtorin ilegal.

Është e njëjta gjë me inspektorët e tregut të punës si me të gjithë njerëzit. Njëri ka më shumë dhembshuri, tjetri më pak. Ata diskutohen mes tyre. Anëtari më i ngurtësuar i ekipit pranon se ai është “një fluturues i ulët shoqëror”. “Ndjeshmëria e një keksi”. Por shejtanët e gjorë duan vetëm të punojnë, ndërhyn kolegu i tij. ‘Ju supozohet se jeni duke punuar. Por në mënyrë ligjore”. – “Dhe nëse nuk lejohen?” – “Ata nuk duhet të punojnë”.

Është një keqardhje, shkruan “Tagesanzeiger”, transmeton portali Shtegu. Shumica nuk kanë zgjidhje tjetër veçse të punojnë ilegalisht. Grossenbacher nuk gjykon – jo për punëtorët e padeklaruar, por as për inspektorët. Sepse pa to, shteti social nuk mund të funksionojë drejt. Filmi tregon mjerimin njerëzor. Dhe se, siç ndodh shpesh në jetë, të vegjëlve u vjen radha dhe të mëdhenjtë ikin: Maqedonasi i gjorë ndoshta do të dëbohet. Dhe shefi nga kantieri? I paguan gjobat nga paratë e imta. Një inspektor e thotë kështu: “Nëse je në Zvicër ilegalisht, nuk mund të shkosh te një shef i mirë”.

Kjo pastaj çon në kantieret kryesore të ndërtimit politik: Si mund të luftohen abuzimet, çfarë masash për mbrojtjen e pagave nevojiten në një mjedis pune kryesisht të liberalizuar evropian? Grossenbacher nuk i shmang pyetjet: duke e bërë ish-këshilltarin kombëtar të PS-së dhe sindikalistin Corrado Pardini një protagonist të mëtejshëm, ai e hap filmin në kontekstin më të gjerë.

Kur Pardini citon një studim në televizionin zviceran “Arena”, sipas të cilit dumping pagash ose vetëpunësim fals u konstatua pothuajse në çdo të pestën rast të një inspektimi të 40 mijë kompanive në Zvicër, shtrirja e problemit fillimisht bëhet e dukshme. Pardini gjithashtu guxon të jetë një folës i ftuar në konferencën Albisgütli të SVP-së, ku më pas, natyrisht, Blocher tallet me lëvizjen e lirë të njerëzve me BE-në (“ushtrimi më i rëndësishëm në Bundesrat: gjunjët përkulen, gjithmonë përkulen kur BE thotë diçka “), përpara se sindikalistët të kërkonin masa efektive për mbrojtjen e pagave kundër BE-së. Epo, të dy nuk po ngrohen në BE, ndoshta duhet të bëjnë një dalje të përbashkët në Bruksel: “Përshëndetje të gjithëve, kontrolli i tregut të punës”.