Që nga një prilli, në Zvicër nuk ka më asnjë masë kundër koronavirusit. Pas një muaji, shifrat tregojnë se Këshilli Federal zviceran me sa duket ka shpallur me të drejtë normalitetin

Pikërisht një muaj më parë, Këshilli Federal ishte një nga qeveritë e para në Europë që hoqi të gjitha masat kundër koronavirusit. Çdo ditë e më shumë, më pak njerëz mbajnë maska ​​në autobus dhe në dyqane, dhe pandemia duket se ka mbaruar në jetën e përditshme.

Për shkak se në pranverë shumë njerëz ishin ende të infektuar, virologët paralajmëruan përfundimin e masave. Për shembull, profesorja e Gjenevës Isabella Eckerle e kritikoi përfundimin e masave si “të gabuar”.

Një muaj më vonë është tashmë e qartë se Këshilli Federal ka fituar bastin kundër virusit, të paktën për momentin.

Sipas të dhënave më të fundit të disponueshme të BAG, vetëm 80 persona me koronavirus janë në një njësi të kujdesit intensiv. Një muaj më parë kishte pothuajse dy herë më shumë në 146. Vetëm 70 për qind e vendeve të kujdesit intensiv janë aktualisht të zëna.

E këndshme është edhe fotografia për shtrimet në spital. Gjithnjë e më pak njerëz kanë nevojë për kujdes spitalor për shkak të koronavirusit. Për më tepër, pothuajse gjysma e të shtruarve në spital u pranuan për arsye të tjera, pasi BAG e bën transparente.

Numri i rasteve është gjithashtu në rënie. Autoritetet regjistruan “vetëm” 22 000 raste brenda një jave. Dy javë më parë kishte ende 40 000.

Megjithatë, duhet theksuar se numri i testeve gjithashtu ka rënë, informon portali Shtegu. Shkalla e pozitivitetit për testet PCR mbetet në 33 për qind. Prandaj, numri i errët i njerëzve të infektuar në jetën e përditshme ka të ngjarë të mbetet i lartë.

Qeveria federale dhe kantonet po përgatiten për një valë të mundshme vjeshte

Edhe numri i vdekjeve po zvogëlohet. Me sa duket, Omicron mbetet relativisht i padëmshëm në krahasim me variantet e mëparshme. Ka një lajm të mirë në këtë front: Nuk janë shfaqur mutacione të reja. Sipas BAG, 99.6 për qind e rasteve mund të gjurmohen në omicron.

Në përgjithësi, përfundimi i masave duket ende i justifikuar. Nuk pati më kritika nga politikanët në këtë drejtim, pasi përfaqësuesit e majtë kishin paralajmëruar prej kohësh kundër një largimi të hershëm.

Megjithatë, virusi korona nuk është larguar nga skena politike. Qeveria federale dhe kantonet tashmë po planifikojnë për vjeshtë për të mos u habitur nga një valë e re. Aktorët aktualisht po debatojnë se kush ka çfarë kompetencash në cilin rast.

Vetëm pas disa muajsh do të shihet nëse do të rekomandohet një vaksinim i katërt në muajt e ftohtë apo nëse do të vendosen kufizime të reja.