Një shtetas shqiptar dhe një maqedonas punonin për një rrjet droge. Përderisa shqiptari i përfshirë tani po dëbohet nga vendi për dhjetë vjet, kolegut të tij nga Maqedonia e Veriut iu dha një mundësi e fundit nga gjykata e qarkut në Wil

Gjykatësit janë gjithmonë të kujdesshëm për të dhënë arsye të besueshme për gjykimet e tyre. Por të mërkurën, gjykatësi e pa këtë dukshëm të vështirë, pasi pyeti grupin: “Ekziston një shans i fundit, por a ka diçka si një shans më i fundit?” – dhe ai menjëherë iu përgjigj pyetjes me “thjesht jo”. Sepse 40-vjeçari maqedonas, i cili u kërcënua me burgim dhe dëbim nga vendi, ishte tashmë para barrierave të Gjykatës së Qarkut Wil, në Flawil në maj të vitit 2019. Dhe edhe atëherë prokuroria donte ta dëbonte nga vendi, por gjykata i dha një shans të fundit me një periudhë prove pesëvjeçare.

Prandaj, pyetja se pse burrit iu dha një shans tjetër për ta rikthyer jetën e tij në rrugën e duhur, është plotësisht e justifikuar. Sepse babai i dy fëmijëve kishte mbështetur një organizatë kriminale nga jashtë duke u bërë shërbime logjistike në Gjermani dhe duke pastruar para. Kjo dhe precedenti penal i dhanë atij një dënim me 29 muaj burg, i cili u shty për terapi stacionare. Ai gjithashtu bart shpenzimet procedurale dhe ligjore prej 27 840 frangash. Prokuroria kishte kërkuar 32 muaj burg dhe dhjetë vjet dëbim nga vendi; avokati mbrojtës 24 muaj, i cili duhet të shtyhet në favor të terapisë stacionare.

Dy burrat, të cilët të mërkurën duhej të përgjigjeshin vetë në dy procese të veçanta përpara Gjykatës së Rrethit Wil, nuk ishin takuar kurrë përpara qershorit 2020. Kontakti është bërë nga një “xhaxha” me banim jashtë vendit, i cili i ka kërkuar një nder burrit të Fürstenland me telefon. Ai duhet të marrë një dhomë në rajon për një shqiptar që ka hyrë si turist në Zvicër, gjë të cilën e bëri dy herë.

Herën e parë, burri mori me qira dhomën me emrin e tij. Mirëpo, kur pronari vuri re se dhomën e zinte dikush tjetër, shqiptari duhej të largohej. Herën e dytë, ai dha emrin e vërtetë të shqiptarit, por tha se ai ishte punëdhënësi i tij dhe se të gjitha kontaktet duhet të kalonin përmes tij. Kjo i lejoi shqiptarit të kalonte në radar për një kohë të gjatë. Dhe kjo ishte e qëllimshme. Sepse banesa i shërbente si bazë për trafikun e drogës. Këtu ai e paketonte mallin në pako prej pesë gramësh dhe ua dorëzonte të tretëve, shkruan “Tagblatt”, transmeton portali Shtegu.

Deri në momentin që u arrestua në fund të gushtit 2020, burri kishte shitur gjithsej katër kilogramë përzierje heroine me një pastërti 27 për qind, që i korrespondon një sasie prej 1080 gramësh heroinë të pastër me një “vlerë rruge” prej 140 000 frangash.
Me qarkullimin, nuk është për t’u habitur që shqiptari u tregua bujar dhe çdo ditë i jepte maqedonasit nga një ose dy pako. Ai kurrë nuk donte para, shpjegoi i droguari. Përkundrazi, ai e shihte marrëveshjen si një mundësi për të qenë në gjendje të shpenzonte rrogën e tij për familjen dhe jo për drogën.

Në total, ai mori heroinë nga 8 000 deri në 10 000 franga. Në këmbim, maqedonasi transferoi para nga tregtia e drogës pesë herë – 21 900 franga – përmes “ëestern Union” në “qendër”. Kur u pyet për ndjenjën e tij të keqbërjes, ai u përgjigj se varësia ishte më e fortë se skrupujt: “Shiko, unë kisha një varësi. Unë vetë nuk doja të merrja pjesë në të. Por kur ke dhimbje dhe nuk di si ta largosh dhimbjen, nuk heziton më”, i tha ai gjykatësit.

Përpjekjet e mëparshme për të hequr qafe zakonin kishin funksionuar vetëm me ndërprerje. Dhe meqenëse burri ishte në listën e zezë nga kompanitë e sigurimeve shëndetësore për një kohë të gjatë, kompania e tij e sigurimeve shëndetësore nuk ishte e gatshme të paguante për rehabilitimin për të. Ndërkohë, burri është hequr nga lista e zezë, për këtë arsye ai vetë ka kërkuar që më në fund të lejohet t’i nënshtrohet terapisë spitalore. Kjo është mundësia e vetme që ai të dalë nga varësia në mënyrë që më vonë të bëjë një jetë normale me familjen e tij, shpjegoi ai.

Gjykatësi theksoi se vendimi kundër dëbimit nga vendi ishte i afërt. “Ne e vlerësuam më të lartë interesin tuaj personal për të qëndruar në Zvicër, sepse arsyen e veprimtarisë kriminale e shohim në sëmundjen tuaj, varësinë ndaj drogës. Nëse kjo pushon së ekzistuari, edhe nevoja e Zvicrës për siguri do të jetë ndryshe”, tha gjykatësi. Megjithatë, ai e bëri të qartë se i dënuari duhet të shfrytëzojë tani shansin e tij të fundit, sepse “në të ardhmen nuk do të gjeni më një gjykatë që do të pranojë përsëri një çështje vështirësie në favorin tuaj”.
Edhe në aspekte të tjera, ai duhet të sillet në mënyrë shembullore në të ardhmen, sepse “në një moment do të mjaftojë edhe për zyrën e migracionit. Dhe kjo ka mundësi për të marrë masat e duhura – edhe pa gjykatë”, tha gjykatësi.

Gjykimi i shqiptarit 18-vjeçar ka qenë gjykim i shkurtuar dhe ka përfunduar brenda gjysmë ore. Shqiptari pranoi të gjitha krimet dhe u dënua me tre vjet burg për veprën kundër Ligjit për narkotikët, nga të cilat 18 muaj duhet të ekzekutohen dhe 18 muaj të shtyhen me një periudhë prove prej tre vjetësh. Paratë prej 19 440 frangash të gjetura tek ai u konfiskuan nga shteti.

Ai gjithashtu u dëbua nga vendi për dhjetë vjet dhe nuk lejohet të qëndrojë në zonën Shengen për të njëjtën periudhë. Ai gjithashtu duhet të përballojë shpenzimet e hetimit dhe ligjore prej 38 400 frangash.