Një tiktoker zviceran përdori një armë në një transmetim të drejtpërdrejtë dhe kërcënoi se do të qëllonte vetveten ose të tjerët. Disa shikues e alarmuan policinë. “Ishte një thirrje për ndihmë”, thotë një ekspert

Një transmetim i drejtpërdrejtë në Tiktok, të mërkurën shkaktoi një operacion policor në Solothurn: Një i ri filmoi vetveten gjatë një transmetimi të drejtpërdrejtë në Tiktok në mes të natës, duke krijuar trazirë në një stacion treni dhe duke goditur objektet që ndodheshin përreth. Menjëherë pas kësaj ai i kaloi binarët në këmbë, flet në mënyrë të paqartë dhe shfaqet i trullosur në video.

Pak më vonë ai ndoshta doli sërish live nga dhoma e tij – tani me një armë në dorë dhe muzikë rap në sfond. Ai mbajti armën, bëri sikur qëlloi ekranin e tij dhe kërcënoi: “Do të qëlloj vetveten ose do të vras ​​dikë”. Përdoruesit e Tiktokut që ndoqën dhe komentuan drejtpërdrejt transmetimin, më pas njoftuan policinë. Rrjedha përfundoi më në fund me arrestimin e personit nga efektivët e policisë.

Policia Kantonale e Solothurnit konfirmoi operacionin: Të mërkurën në orën 01.30 të mëngjesit, në polici u raportua se një burrë po bënte trazira në një nënkalim të stacionit hekurudhor. Vendndodhja e burrit mund të gjendet përmes Tiktokut. Pak më vonë, 23-vjeçari u ndalua në një nënkalim të stacionit të trenit dhe u arrestua për hetime të mëtejshme, tha zëdhënësi i policisë Bruno Gribi, transmeton portali Shtegu.

“Sipas hetimeve fillestare, arma e parë në transmetim të drejtpërdrejtë ka të ngjarë të jetë një armë ajrore”, thotë Gibi. Një test alkooli i frymëmarrjes dha një rezultat pozitiv. Aktualisht janë duke u zhvilluar hetime të mëtejshme.

“Rrjedha është një thirrje e madhe për ndihmë”

Zëdhënësja e Pro Juventute, Lulzana Musliu është e shqetësuar për videon: “Kur një person shpreh qëllime vetëvrasëse në rrjetet sociale, është një thirrje e madhe për ndihmë. Të prekurit janë të dëshpëruar dhe po përpiqen të tërheqin vëmendjen për faktin se kanë nevojë për mbështetje”. Meqenëse media sociale është një pjesë integrale e jetës së Gjeneratës Z, fëmijët dhe atje të rinjtë shpesh ndajnë problemet e tyre të shëndetit mendor: “Në rastin më të mirë, kjo mund t’i ndihmojë njerëzit të flasin më shumë për sëmundjet mendore. Në raste ekstreme, siç është transmetimi i drejtpërdrejtë i 23-vjeçares, një përmbajtje e tillë çon në stres të madh”.

Prandaj është e rëndësishme që fëmijët dhe të rinjtë të zhvillojnë aftësitë mediatike që në moshë të hershme, sipas Lulzanës: “Nëse hasni në internet në përmbajtje në të cilat njerëzit kërcënojnë të dëmtojnë vetveten e tyre, është e rëndësishme të reagoni me guxim civil”. Në terma konkretë, kjo mund të nënkuptojë: “Duhet të telefononi policinë ose ambulancën dhe të informoni personin me mesazh për ofertat e ndihmës si 147 nga Pro Juventute ose dora e shtrirë”. Në shumicën e rasteve, të prekurit nuk duan t’i japin fund jetës së tyre, por duan që vuajtjet të largohen.

“Komentet fyese mund të jenë absolutisht nxitëse”

Në rastin e personit nga Solothurni, shumë përdorues e paralajmëruan atë që të mos bënte ndonjë marrëzi. Por transmetimi i drejtpërdrejtë përmbante edhe komente të shumta në të cilat përdoruesit talleshin me të prekurin. Lulzana shpjegon se qëllimet e liga nuk qëndrojnë gjithmonë pas saj. Humori shpesh shërben si një mekanizëm mbrojtës për fëmijët dhe të rinjtë: “Mund të jetë gjithashtu një shprehje e mbingarkesës që ata ndjejnë në momente të tilla”. Edhe nëse kjo është e kuptueshme, duhet të jeni të vetëdijshëm se komentet fyese mund të shkaktojnë shumë te të prekurit: “Komentet lënduese mund të jenë absolutisht nxitëse dhe nuk i ndihmojnë të prekurit – ato e përkeqësojnë situatën”.