swiss border sign

Një kosovar nuk i ka paguar alimentet e fëmijëve dhe për pasojë është dënuar. Për shkak se burri ka grumbulluar edhe borxhe dhe ka kryer një numër të madh krimesh të lehta, lejeqëndrimi nuk do t’i zgjatet më

Kosovari 52-vjeçar jeton prej 30 vitesh në Zvicër – dhe këtu ka tre fëmijë. Për shkak se burri ishte vazhdimisht delikuent, nuk kujdesej për pagesat e mirëmbajtjes dhe borxhet e grumbulluara, ai tani duhet të largohet nga vendi.

Zyra e Migracionit në Solothurn nuk ia zgjati lejeqëndrimin, pas së cilës ai paraqiti një ankesë në Gjykatën Administrative të Solothurnit. Siç raporton “Solothurner Zeitung”, tashmë është konfirmuar vendimi i zyrës së migracionit. Vendimi i gjykatës administrative nuk është ende i formës së prerë dhe mund të apelohet.

Kosovari është kërcënuar vazhdimisht me dëbim nga autoritetet e migracionit – për herë të parë dhjetë vjet më parë në Kantonin e Aargaut. Në këtë kohë ai kishte grumbulluar tashmë 23 gjoba, dënime me burg dhe dënime. Shumica e rasteve kishin të bënin me shkelje të trafikut, si shpejtësia ose përdorimi i telefonit gjatë drejtimit të automjetit. Por burri u dënua edhe për përvetësim dhe falsifikim dhe mospërfillje të detyrimeve për mbajtjen e ligjit familjar.
Kur më vonë u zhvendos në Kantonin e Solothurnit, Zyra e Migracionit në Solothurn e paralajmëroi gjithashtu: ai nuk duhet të kryejë më vepra penale dhe të mos ketë borxhe të reja. Në atë kohë, borxhi i kosovrit arrinte në 280 000 franga, informon portali Shteigu.

Shpejt pasuan më shumë borxhe: komuna ku jetonin dy nga tre fëmijët e tij kishte parapaguar pagesat e mirëmbajtjes për vite dhe më në fund kërkoi gati 100 000 franga mbrapa. Kështu, borxhi u rrit në gati 400 000 franga. Përveç kësaj, burri u dënua përsëri për një kundërvajtje trafiku dhe përsëri u dënua për neglizhencë të detyrimeve për mirëmbajtje.
Kur burri donte të zgjaste lejeqëndrimin e tij në vitin 2019, autoritetet e migracionit kishin refuzuar aplikimin. Burri kishte grumbulluar borxhe me dashje. Përveç kësaj, ai kishte “shkelur rëndë sigurinë dhe rendin publik në Zvicër përmes veprave të përsëritura penale”. Ai nuk ka mundur të plotësojë kushtet e bashkangjitura me lejeqëndrimin.

Kosovari u kundërpërgjigj. Ai jeton prej 30 vitesh në Zvicër, ka fëmijë dhe një biznes këtu. Një dëbim nuk është proporcional. Në Gjykatën Administrative të Solothurnit, ai nuk u dëgjua. Nuk ka pengesa të pakapërcyeshme për kthimin në Kosovë, vlerësoi kjo e fundit. As fëmijët e tij në Zvicër nuk janë pengesë – në fund të fundit, ai nuk ka kontakt të ngushtë me ta, për të cilin është përgjegjës me sjelljen e tij.