Që nga fillimi i vitit, ndryshimi i gjinisë kërkon vetëm 10 minuta dhe 75 franga zvicerane. Një banor i Lucernit përfitoi nga kjo për të marrë më herët pensionin e tij AHV. Edhe pse abuzime të tilla janë të rralla, ato vështirë se mund të vërtetohen

Një burrë në fillim të të 60-ave, që nga 5 janari është shndërruar në grua – të paktën në letër. Atij i është ndryshuar gjinia për të marrë më herët pensionin AHV, shkruan “Luzerner Zeitung”. Është dashur vetëm 75 franga dhe një intervistë dhjetëminutëshe në zyrën e gjendjes civile. I janë kontrolluar identiteti, kapaciteti dhe vendbanimi i deklaruar.

Tashmë burri është regjistruar në regjistrin e gjendjes civile si grua. Arsyeja e ndryshimit të gjinisë ishte thjesht financiare, siç pranon banori i Lucernit, i njohur si provokator. Në fund të fundit, gratë mund të tërheqin pensionin e tyre AHV, i cili aktualisht arrin në 28 680 franga në vit, një vit më herët se burrat.

Ndryshimi i thjeshtuar i gjinisë ka hyrë në fuqi që nga viti 2022 dhe synon t’u mundësojë personave trans të ndryshojnë gjininë dhe emrin e tyre në regjistrin e gjendjes civile shpejt dhe me lehtësi – pa ekzaminime mjekësore paraprake ose kërkesa të tjera, transmeton portali Shtegu. Ministrja zvicerane e Drejtësisë Karin Keller-Sutter (58) u përgjigj në qershor 2020, e shqetësuar se do të kishte abuzime të pacipë si në rastin e Lucernit: “Askush nuk bën diçka vetëm sipas dëshirës”.

Zyra Federale e Drejtësisë e konsideron gjithashtu të pamundur abuzimin, siç tregon një udhëzim prej 12 faqesh për zyrtarët e gjendjes civile. Ai thotë se zyrtarët “nuk duhet të kërkojnë në mënyrë aktive për abuzim” dhe se “nuk ka asnjë detyrim për të shqyrtuar bindjet e brendshme të personave të interesuar”. Abuzimi është i pranishëm vetëm nëse është i dukshëm.

Ajo që konsiderohet e qartë, megjithatë, është e vështirë të gjykohet. Sipas Corinne Hodel, drejtuese e zyrës rajonale të regjistrit në Hochdorf, abuzimi është “i imagjinueshëm nëse personi tregon me gojë ose me shkrim se dëshiron të bëjë një deklaratë për ndryshimin e gjinisë si shaka, për qëllime mashtruese ose në ndonjë tjetër jo- mënyrë serioze”. Nëse është kështu, nëpunësit e gjendjes civile janë të detyruar të refuzojnë të pranojnë deklaratën e ndryshimit të gjinisë.

Këshilltari kombëtar i SVP-së, Franz Grüter (58) ishte gjithmonë skeptik në lidhje me lehtësimin e ndryshimeve gjinore. Ai nuk mund ta kuptonte kurrë se një ndryshim gjinor duhet të jetë i mundur pa asnjë ekzaminim dhe sqarim të thellë të sfondit.