Çdo vit, “Blaue Kreuz Bern-Solothurn-Freiburg” kryen sondazhe anonime si pjesë e seminareve të parandalimit në shkollat ​​e mesme të nivelit të lartë. Për herë të parë, të rinjtë u pyetën jo vetëm për përdorimin e substancave, por edhe për mënyrën se si po ia dalin për shkak të krizës së Covid-it. Më shumë se gjysma e të rinjve u shprehën se janë më keq se sa para krizës.

Blaue Kreuz Bern-Solothurn-Freiburg anketon nxënësit e shkollave të mesme të moshës 12 deri në 17 vjeç në mënyrë anonime për sjelljen e tyre shëndetësore çdo vit në Kantonin e Bernës si pjesë e punëtorive për parandalimin e varësisë. Gjithsej 983 të rinj dhanë komente me shkrim në vitin 2021.

Krahas informacionit mbi sjelljen e konsumit të drogave të ligjshme dhe të paligjshme, të rinjtë patën mundësinë të komunikojnë edhe gjendjen e tyre për shkak të krizës Covid. Rezultatet tani tregojnë se 55.5% e të anketuarve janë në gjendje më të keqe se para krizës. Moshat e ndryshme të nxënësve nuk luajnë një rol të rëndësishëm në lidhje me gjendjen e tyre shpirtërore. Nga ana tjetër, vajzat (64.5%) e kanë situatën shumë më të vështirë se djemtë (46.5%).

Kufizimet prekin edhe të rinjtë

Të anketuarit ishin gjithashtu në gjendje të deklaronin pse ata aktualisht po bëjnë më keq sesa ishin përpara krizës Covid. Ajo që bie në sy është se një përqindje e lartë deklaruan se nuk mund të bëjnë më në kohën e lirë aq sa para krizës. Mbajtja e maskës vlerësohet gjithashtu negativisht, për shembull për shkak të mungesës së ajrit. Reduktimi i kontakteve sociale perceptohet si shumë stresues. Depresioni gjithashtu duket se është rritur. Për shembull, një vajzë 14-vjeçare shkroi: “U zhyta në depresion dhe doja të hiqja dorë nga jeta”. Markus ëildermuth nga Blaue Kreuz Bern-Solothurn-Freiburg thotë: “Me sa duket, masat Covid janë shumë drastike për shumicën e të rinjve dhe kjo ka një ndikim edhe në shëndetin e tyre. Prandaj duhet bërë gjithçka që brezi i ri të mos pranojë asnjë dëm si pasojë e masave të Covidît.

Informata të mëtejshme në vegzën:

https://sotomo.ch/site/wp-content/uploads/2021/07/Die-Schweizer-Jugend-in-der-Pandemie.pdf