Të mërkurën, Këshilli Federal zviceran u mblodh për herë të parë në vitin e ri. Siç pritej, ai i ka shkurtuar periudhat e karantinës dhe izolimit. Qeveria e shtetit kërkon të zgjasë masat e mëparshme

Sipas Zyrës Federale të Shëndetit Publik (BAG), pothuajse 220 000 njerëz janë aktualisht ose në izolim ose në karantinë. Për ata dhe të gjithë ata që vijnë së bashku, një fund pak më i hershëm është tani në horizont. Siç pritej, nga e enjtja Këshilli Federal zviceran e ka shkurtuar periudhën e izolimit dhe karantinës në pesë ditë. Kjo e fundit është gjithashtu e kufizuar në kontakte të ngushta.

Në paraqitjen e tij të parë si president federal, ministri i Jashtëm Ignazio Cassis (60, FDP) e justifikoi procedurën duke thënë se Omikron i bën njerëzit të sëmurë dhe ngjitës për një kohë më të shkurtër. “Karantina e mëparshme kishte shumë efekte anësore”, tha Cassis, duke iu referuar trajnimit të tij mjekësor. Ai theksoi gjithashtu se furnizimi kombëtar është siguruar përkundër mungesës së stafit në industri të ndryshme.

Këshilli Federal aktualisht nuk po planifikon asnjë masë të mëtejshme, e lëre më t’i shtrëngojë ato. Nëse spitalet arrijnë kufijtë e tyre, Këshilli Federal mund të reagojë shpejt dhe të urdhërojë mbylljen, pohoi edhe një herë ministri i Shëndetësisë Alain Berset (49).
Këshilli Federal dëshiron të zgjasë masat aktuale, si 2G dhe 2G + në ambiente të mbyllura, sepse ato skadojnë më 24 janar. Ai u propozon kantoneve një afat deri në fund të marsit. Kjo vlen edhe për detyrimin për të punuar nga shtëpia dhe kufizimet për takimet private.
Përveç kësaj, Këshilli Federal mbledh gjithashtu mendime nga kantonet për tema të tjera, duke përfshirë ndalimin e frekuentimit të detyrueshëm në universitete ose për strategjinë e testimit. Përveç një zgjerimi të mundshëm të kërkesës për maska, qeveria e shtetit po diskuton edhe heqjen e plotë të karantinës.

Së fundi, Këshilli Federal gjithashtu dëshiron të forcojë vlefshmërinë e certifikatës Covid. Të dy certifikatat e vaksinimit dhe të shërimit tani duhet të jenë të vlefshme vetëm për 270 ditë. Kjo është për të siguruar që certifikata të mbetet e njohur në BE.

“Situata është e pasigurt dhe e vështirë për t’u interpretuar”, tha Ministri i Shëndetësisë Alain Berset (49). Edhe pse ka një zhvillim inkurajues nga spitalet, situata mbetet e brishtë. As ai dhe as Cassis nuk donin të dëgjonin për një infeksion. Është “një strategji pragmatike me rreziqe”, tha Berset.

“Është e mundur që Zvicra është në një pikë kthese”, tha ai. Tani është e rëndësishme të presësh për kulmin e valës së omicron – vetëm atëherë mund të flasim për lehtësim.