Ish-këshilltari shtetëror i Gjenevës, Pierre Maudet, është shpallur i pafajshëm në shkallën e dytë nga akuza e pranimit të përfitimeve për shkak të një udhëtimi luksoz në Abu Dhabi

Çështja Maudet është një tjetër kapitull i pasur: Gjykata Kantonale e Gjenevës ka liruar ish-këshilltarin shtetëror në shkallën e dytë. Avokatët e tij konfirmuan të martën raportet nga portalet online tdg.ch dhe lemanbleu.ch.

Përpara se të bënin ndonjë koment të mëtejshëm, ata donin të merrnin parasysh vendimin prej 90 faqesh, thanë avokatët mbrojtës Grégoire Mangeat, Fanny Margairaz dhe Yaël Hayat, transmeton portali Shtegu.

Avokatët e Maudet tetorin e kaluar kishin theksuar vazhdimisht gjatë seancës së apelit se klienti i tyre mund të akuzohej për çdo gjë, por se linja e kuqe e Ligjit penal nuk ishte kaluar asnjëherë në këtë rast.

Zyra e prokurorit publik tani ka mundësinë e apelimit të vendimit në Gjykatën Federale zvicerane. Ajo kishte kërkuar një dënim me kusht me 14 muaj burg për ish-këshilltarin shtetëror. Është ende e hapur nëse ajo do të vazhdojë gjykimin, siç u tha më tej.
Maudet udhëtoi në Abu Dhabi në nëntor 2015 me familjen e tij, shefin e atëhershëm të shtabit Patrick Baud-Lavigne dhe dy biznesmenët e Gjenevës, Magid Khoury dhe Antoine Haben, për të parë Grand Prix të Formula 1. Ky udhëtim, kostoja e të cilit llogaritet në 50 000 franga zvicerane, është paguar nga familja mbretërore e Abu Dhabit.

Gjykata e Shkallës së Parë të Policisë së Gjenevës e dënoi ish-politikanin e FDP në shkurt të vitit të kaluar me një gjobë të kushtëzuar prej 300 tarifash ditore me nga 400 franga për pranimin e përfitimeve në lidhje me udhëtimin. Përveç kësaj, Maudet duhej t’i kthente shtetit të Gjenevës 50 000 franga si kompensim.

Gjykata e policisë vendosi se politikani nuk e kishte lejuar veten të merrte ryshfet drejtpërdrejt. Megjithatë, magjistrati kishte rrezikuar të ndikohej në ushtrimin e detyrës duke pranuar ftesën për të udhëtuar.

Gjykata e Apelit doli në një përfundim tjetër. Fakti që ishte ftuar edhe familja e të pandehurit nuk është një tregues bindës se sipas vendimit duhet të ishte zgjuar favori i Këshillit të Shtetit.

“Nuk ka asgjë që të sugjerojë se ishte një trajtim veçanërisht i dobishëm që ishte rezervuar për këtë mysafir”. Sipas gjykatësve, autoritetet e Abu Dhabit ftuan Maudet dhe familjen e tij për të promovuar Çmimin e Madh të Formula 1.

Të bashkëpandehurit gjithashtu u liruan në masë të madhe. Sipas gjyqtarëve, dy sipërmarrësit e Gjenevës Khoury dhe Hence, të cilët organizuan udhëtimin e diskutueshëm, janë të pafajshëm. Në shkallën e parë ata u dënuan me gjobë me kusht prej 240 ose 180 tarifa ditore për dhënien e avantazheve.

Ish-krahu i djathtë e Maudet, Baud-Lavigne, u lirua gjithashtu nga akuza e përfitimit. Megjithatë, gjykata e apelit e dënoi me gjobë me kusht prej 90 tarifash ditore për shkelje të sekretit zyrtar dhe nxitje të shpërdorimit të detyrës në lidhje me hapjen e një lokali të nxituar. Është i vetmi vendim fajtor në gjyq. Është ende e paqartë nëse Baud-Lavigne do ta vazhdojë këtë çështje, transmeton portali Shtegu.

Pas këtyre lirimeve, shteti i Gjenevës duhet t’i paguajë Maudet 40 mijë franga për shpenzimet e tij të mbrojtjes. Patrick Baud-Lavigne dhe Magid Khoury do të marrin respektivisht 58 500 franga dhe 84 000 franga.

Çështja dhe procesi i dhanë fund të papritur karrierës së pjerrët politike të ish-kandidatit të FDP-së dhe për Këshillin Federal. Tashmë 43-vjeçarja Maudet dështoi në zgjedhjet për Këshillin Shtetëror marsin e kaluar. Pas përjashtimit nga FDP, ai kandidoi si kandidat i pavarur për pasardhësin e tij. Më parë, ai ishte rrëzuar gradualisht nga kolegët e tij në qeverinë kantonale dhe më në fund dha dorëheqjen nga detyra e tij.

Në fund të seancës së apelit, megjithatë, Maudet nuk e kishte përjashtuar një rikthim në politikë. Ai deklaroi se donte t’i jepte fund këtij udhëtimi nga pikëpamja ligjore. “Përsa i përket rrugëtimit politik, ai nuk do të përfundojë në sallën e gjyqit”, tha me zë të lartë ish-këshilltari shtetëror.