Sipas një të burgosuri të burgut të hapur në Gmünden në Niederteufen AR, ushqimi është i paarsyeshëm dhe disa të burgosur tashmë kanë hyrë në grevë urie. Zyra Kantonale e Appenzell Ausserrhoden hedh poshtë akuzat

Një i burgosur i burgut në Gmünden në Niederteufen AR nuk është aspak i kënaqur me ushqimin në burg. “Jemi në një situatë katastrofike. Ne nuk kemi ngrënë nga kuzhina për muaj të tërë, por kemi përdorur një listë blerjesh”, shkruante i burgosuri anonim në një letër drejtuar stafit të redaksisë “20 Minuten” në St. Gallen.

Disa të burgosur tashmë kanë filluar një grevë urie për shkak të cilësisë së dobët të ushqimit, thuhet në letër. Por as për këtë nuk pati ndonjë reagim. Madje, i burgosuri e krahason situatën në burgun Gmünden me regjimet autoritare: “Ne jetojmë këtu në Zvicër dhe jo në diktaturën e Koresë së Veriut”, shkruan ai.

Burgu i mohon akuzat

Me kërkesë të “20 Minuten”, Zyra Kantonale e Appenzell Ausserrhoden i ka komentuar pretendimet e të burgosurit në konsultim me burgun Gmünden. “Në burgjet në Gmünden janë 65 të burgosur. Kemi marrë pak ankesa, shumica e të burgosurve e kanë pëlqyer shumë ushqimin”, thotë Andreas Disch, nënkryetar i shërbimit të komunikimit në zyrën kantonale të AR. Është gjithmonë i sapo gatuar dhe në thelb vetëm produktet rajonale janë në tryezë, vazhdon Disch.

Sipas Disch, në burgun Gmünden nuk ka grevë urie. “Greva e urisë përkufizohet si refuzim i rreptë për të ngrënë dhe pirë. Vihet re se të burgosurit që deklarojnë se kanë hyrë në grevë urie, për shembull, vetëm nuk kanë ngrënë mëngjes apo drekë”, thotë Disch, transmeton portali Shtegu. Nga ana tjetër, darka hahej gjithmonë rregullisht, vazhdon Disch.

Disch e komenton “listën e blerjeve” të adresuar nga i burgosuri si më poshtë: “Në krahun e mbyllur nga i cili ka shumë të ngjarë të ketë origjinën letra, nuk ka kuzhinë dhe as ambiente gatimi. Megjithatë, të burgosurit kanë mundësinë të bëjnë pazar në qoshkun e brendshëm”.
Situata e koronavirusit dhe koha e Krishtlindjeve pa ndikim

Kur u pyet nëse masat e fundit të Covid-it mund të kenë ndikim në gjendjen shpirtërore të të burgosurve, Disch thotë jo. “Të burgosurit në krahun e mbyllur mund të presin vizitorë. Asgjë nuk ka ndryshuar me masat aktuale të koronavirusit”, thotë ai. Për më tepër, oficeri i komunikimit nuk sheh asnjë lidhje midis letrës dhe sezonit të Krishtlindjeve. Sipas Disch, edhe rreth kohës së Krishtlindjes, nuk kishte akumulim të dukshëm të ankesave për ushqimin.