Një në dy gra përjeton dhunë seksuale në Zvicër, shpesh me pasoja afatgjata. Të enjten nis një fushatë për të informuar dhe edukuar publikun për këtë fenomen, ende të konsideruar si “normal”

Deri më 10 dhjetor, më shumë se 150 organizata partnere do të organizojnë demonstrata për të tërhequr vëmendjen ndaj problemit, nën koordinimin e organizatës feministe për paqen, tha kjo e fundit të mërkurën, transmeton portali Shtegu.

Një studim i gfs.berne i vitit 2019 tregon se të paktën një në dy gra në Zvicër është e prekur nga dhuna seksuale, shifra të cilat korrespondojnë “me dimensionet epidemike”, nënvizohet në njoftimin për shtyp.

Personat në fjalë shpesh vuajnë për një kohë të gjatë dhe seriozisht nga pasojat e këtyre akteve, disa prej tyre gjatë gjithë jetës së tyre. Pavarësisht kësaj, dhuna seksuale mbetet shumë pak e tematizuar.

“Ngacmimi verbal dhe sjelljet e tjera që objektivizojnë gratë ofrojnë terren pjellor për sulme më serioze dhe megjithatë përgjithësisht pranohen si ‘normale’. Pikërisht këtu qëndron problemi, një problem që na shqetëson të gjithëve”, shpjegon Anna-Béatrice Schmaltz, menaxhere e fushatës.

Për këtë të fundit, “në veçanti nevojiten më shumë masa parandaluese dhe mbështetje adekuate për të interesuarit”.