Nxënësit nga tre shkolla të Wilhelmsburgut në Gjermani po luftojnë për familjen Nimonaj-Stefan me thirrje të zjarrta ndaj politikës: pesë fëmijë nën moshën 14 vjeçare do të dëbohen në Kosovë së bashku me nënën e tyre. Një video është shpërndarë në rrjetet sociale dhe ka marrë shumë mbështetës në skenë. Të martën, autoriteteve të shkollës iu dorëzuan rreth 3 700 nënshkrime

Është një video emocionuese që nxënësit dhe mësuesit e kanë postuar në internet dhe po përhapet me shpejtësi në rrjetet sociale. Pas disa ditësh, incizimi pati pothuajse 10.500 shikime (që nga pasditja e së martës). Përmbajtja: Mësuesit përshkruajnë etjen për dije dhe përkushtimin e fëmijëve, të gjithë të lindur në Gjermani.

Tre fëmijët më të mëdhenj ndjekin shkollën Nelson Mandela, shkollën Elbinsel dhe gjimnazin Helmut Schmidt, dy më të vegjlit vijopjnë kopshtin. “Nuk do të heqim dorë”, është shkruar në mbishkrimet që shokët e tyre të klasës i mbajnë lart në video. Të rinjtë kanë marrë me vete edhe posterat tek autoritetet e shkollës: “Ju na zakoni neve!”.

Këshilltari i shkollës shtetërore Thorsten Altenburg-Hack pranoi paketën e trashë të listave të firmave në emër të senatorit të shkollës Ties Rabe (SPD). “Senatori i shkollës Rabe është shumë i lumtur të mbështesë nxënësit e shkollës dhe familjet e tyre të kërcënuar me dëbim, nëse ata janë të integruar mirë këtu dhe Hamburgu është në fakt shtëpia e tyre – dhe shpesh shtëpia e tyre e vetme”, thonë autoritetet e shkollës, për të vënë në dukje menjëherë, se fjalën e fundit e ka komisioni i rasteve të rënda.

Pasi disa çështje gjyqësore konstatuan se nëna dhe pesë fëmijët e saj nuk mund të qëndronin, ky komision është shpresa e fundit. Këtu përfaqësuesit e të gjitha grupeve parlamentare kontrollojnë nëse ka arsye përtej vendimeve ligjore që parandalojnë përjashtimisht një dëbim, shkruajnë mediat gjermane, përcjell portali Shtegu. Për shembull, duket të shihet nëse prindërit kanë perspektivë për karrierë në Gjermani.

Performanca e mirë në shkollë nga fëmijët më të vegjël zakonisht nuk mjafton për të shpëtuar një familje nga dëbimi. Vetëm nga mosha 14 vjeç dhe pas frekuentimit të shkollës në Gjermani notat e mira mund të shpërblehen me një të drejtë të veçantë qëndrimi për qëllime arsimore, e cila më pas vlen edhe për prindërit derisa fëmija të mbush moshën madhore.

Çështja e familjes Nimonaj-Stefan ka qenë në politikë që nga gushti i vitit 2020, kur pak kohë pasi zyra e qarkut refuzoi lejen e qëndrimit, iu dorëzua një peticion komisionit për dorëzimin e shtetësisë. Ai e kontrolloi çështjen dhe ia kaloi komisionit të vështirësive – një pengesë që jo çdo çështje e paraqitur e merr në asnjë mënyrë.

Në fund të fundit: autoritetet e shkollës sinjalizojnë vullnet të mirë për shqetësimet e fëmijëve dhe mësuesve të Wilhelmsburgut. “Autoritetet e shkollës do ta përcjellin menjëherë peticionin dhe nënshkrimet në komisionin e vështirësive, me shpresën se këto vota do të përfshihen në vendim”, tha MOPO. Familja nuk mund të dëbohet derisa komisioni të marrë një vendim përfundimtar.