Austria po ndërmerr veprime të ashpra: Nga e hëna, banorët lejohen të largohen nga shtëpitë e tyre vetëm në raste të jashtëzakonshme, nga shkurti zbatohet një kërkesë e përgjithshme vaksinimi. Kjo e fundit nuk është e mundur në Zvicër

Në Austri, masat e koronavirusit po ecin me shpejtësi: Pas izolimit për të pavaksinuarit dhe 2G +, të hënën do të vijojë bllokimi për të gjithë: Banorët e Austrisë lejohen të largohen nga shtëpitë e tyre vetëm për arsye të nevojshme urgjente. Ky bllokim i vështirë duhet të zgjasë maksimumi 20 ditë, pas dhjetë ditësh kontrollohet efektiviteti.

Edhe për austriakët e pavaksinuar së shpejti situata do të jetë e pakëndshme: Nga 1 shkurti do të ketë një vaksinim të përgjithshëm të detyrueshëm kundër koronavirusit. Sipas Andreas Glaser, profesor i së drejtës kushtetuese, administrative dhe europiane në Universitetin e Cyrihut, vaksinimi i detyrueshëm aktualisht është i përjashtuar për të gjithë në Zvicër: “Nuk ka asnjë bazë ligjore për këtë”. Në fakt, Ligji i Epidemisë parashikon vetëm që Konfederata dhe kantonet mund t’i bëjnë të detyrueshme vaksinimet e grupeve të cenueshme të njerëzve dhe njerëzve të caktuar në kushte strikte. “Por askush nuk mund të detyrohet të vaksinohet”, shkruan Zyra Federale zvicerane e Shëndetit Publik (BAG).

Por, çka nëse pandemia del jashtë kontrollit? A nuk mundet Qeveria Federale të shpallë sërish situatën e jashtëzakonshme dhe të miratojë ligje vetë? “Jo”, thotë Glaser: “Ligji i Epidemisë i jep Këshillit Federal kufizime të qarta se sa larg mund të shkojë me vaksinimin e detyrueshëm në raste ekstreme. Nëse ai do të donte vërtet të fuste vaksinimin e detyrueshëm për të gjithë, do të kërkohej një ligj i ri ose i ndryshuar – dhe ky do të duhej të miratohej nga parlamenti”.

Sipas Glaser, është e paqartë nëse një ligj i tillë mund të shpallet urgjent. “Atëherë do të hynte në fuqi menjëherë pa pritur afatin 100-ditor të referendumit, shkruajnë mediat zvicerane, transmeton portali Shtegu. Që kjo të jetë e mundur, për mendimin tim, pandemia do të duhej të merrte përmasa shumë më të këqija, me shumë më shumë viktima”.
Nëse ligji nuk shpallet urgjent, sipas Glaser ka një probabilitet të lartë që të mbahet referendum. “Këtë mund ta shohim nga fakti që tashmë janë mbajtur dy referendume kundër ligjit Covid-19”. Kjo do ta zvarritte procesin legjislativ: “Kjo është një tjetër arsye pse vaksinimi i detyrueshëm nuk është një masë e arsyeshme për të gjithë në Zvicër. Duhet të jetë e mundur të reagohet shpejt në një pandemi”.

Prandaj, sipas avokatit kushtetues, Zvicra ndoshta do të merrte rrugë të tjera nëse pandemia do të dilte sërish jashtë kontrollit: “Ne ndoshta do të negocionim masa më të diferencuara dhe, për shembull, do të miratonim një rregull 1G në vendet ku rreziku është veçanërisht i lartë, d.m.th. kudo ku ka shumë njerëz në një hapësirë ​​të vogël. Do të ishte e imagjinueshme dhe e mundur në bazë të Ligjit të Epidemisë që vaksinimi i detyrueshëm të shtrihej edhe në grupe të tjera profesionale, pas personelit infermieror, për shembull edhe në punonjësit e Spitex-it”.

Për Glaser tashmë është e qartë: “Për sa i përket situatës epidemiologjike, ne jemi larg as që duhet të diskutojmë për vaksinimin e detyrueshëm për të gjithë. Dhe edhe nëse situata përkeqësohet në mënyrë drastike, nuk mund ta imagjinoj që një vaksinim i përgjithshëm i detyrueshëm në Zvicër do të vijë ndonjëherë në vazhdën e kësaj pandemie”.