“Çdo vaksinim ka peshën e vet”: Java Kombëtare e Vaksinimit në Zvicër fillon sot. Koncerte, një pikë vaksinimi në stacionin kryesor të Cyrihut, vaksinime në autobusë, në tramvaje, në anijen Rheine ose nën hipnozë: Qeveria Federale zvicerane dhe kantonet po bëjnë të gjitha përpjekjet për t`i bindur ata që hezitojnë të vaksinojnë.

Në fillim të Javës Kombëtare të Vaksinimit, Presidenti Federal Guy Parmelin ishte optimist se ofensiva do të ishte e suksesshme. Njerëzit që janë të përkushtuar për këtë janë shumë të motivuar, tha Parmelin të hënën në sheshin Bundesplatz.
“Kam besim se do të kemi sukses”, tha presidenti federal para mediave në Bernë, transmeton portali Shtegu.

Por ai është i sigurt se shumë njerëz do të mësojnë për vaksinimin dhe më pas do të guxojnë të ndërmarrin hapin. “Tani është koha për të thënë: Unë jam duke u vaksinuar – për familjen, për vendin, për njerëzit që punojnë në spitale”, tha Parmelin.

Artistët që marrin pjesë në koncertet në ambient të hapur në kuadër të javës së vaksinimit janë mjaft të motivuar. Dhe shumë iniciativa origjinale janë planifikuar gjithashtu në kantone. “Çdo vaksinim ka rëndësi,” tha Parmelin. Ai nuk sheh alternativa: “Vetëm vaksinimi mund të na ndihmojë të dalim nga pandemia”.

Shtatë këshilltarët federalë filluan Javën Kombëtare të Vaksinimit me video thirrje personale në portalin e mesazheve të shkurtra në Tëitter. Vaksinimi është mënyra për të dalë nga pandemia dhe një shenjë solidariteti me të pambrojturit.

Të rinjtë do të kurseheshin nga Covid-19 në shumicën dërrmuese të rasteve, tha Parmelin të hënën në mëngjes. Por shumë të tjerë nuk do të ishin aq me fat, për shembull të moshuarit, të sëmurët kronikë ose ata me imunitet të dobët. “Vaksinohuni për të mbrojtur të tjerët”, tha presidenti federal.

Nga ana tjetër, ministri i Shëndetësisë Alain Berset shprehu shpresën e tij se tani do të ishte “shpërthimi përfundimtar në luftën kundër pandemisë”. Kemi 20 muaj që po merremi me këtë dhe dalëngadalë po bëhet “vërtet e vështirë”. Por ka një mjet për të dalë nga kjo krizë si shoqëri. Dhe ky është vaksinimi. Është i sigurt, i përdorur miliarda herë dhe me cilësi të lartë. Dhe mbron jo vetëm të vaksinuarit, por edhe mjedisin e tyre.