Çdokush që është vaksinuar jashtë BE-së, gjatë qëndrimit në Zvicër duhet ta konvertojë certifikatës e tij Covid. Përndryshe përfundon përpara derës së restorantit. Ndryshe nga vendet fqinje, për këtë Zvicra aplikon një tarifë. Profesionistët e turizmit kanë frikë për mysafirët e tyre të dimrit

Çdokush në Zvicër që përpiqet të hyjë në një restorant me një certifikatë Covid nga jashtë BE -së, nuk do të jetë me fat: kodet QR nuk funksionojnë. Edhe turistët e vaksinuar duhet të shkojnë në provë rregullisht. Kjo është arsyeja pse ata së shpejti do të duhet të aplikojnë për një certifikatë zvicerane Covid me certifikatën e tyre të vaksinimit. Kjo do të jetë e mundur nga 11 tetori.

Certifikata zvicerane turistëve u kushton 30 franga. Zvicra është i vetmi vend që kërkon tarifë për këtë, shkruan “20 Minuten”, transmeton portali Shtegu. Në Francë, certifikatat mund të konvertohen pa pagesë.

Në vendet e tjera europiane kjo nuk është as e nevojshme: Regjistrat e thjeshtë të vaksinimit ose certifikatat e huaja gjithashtu pranohen. Tarifa në Zvicër prek udhëtarët nga Britania e Madhe, SHBA, India dhe rajone të tjera jashtë shtetit.

Këto grupe të mysafirëve janë veçanërisht të rëndësishëm për rajonet e sporteve dimërore. Ata kanë frikë për të ardhurat e tyre. “Me tarifën prej 30 franga, ne kemi një pengesë që vendet e tjera nuk e kanë”, paralajmëron Markus Berger, zëdhënës i Turizmit në Zvicër.

Zvicra ka mbetur prapa kur është fjala për vaksinimin

Ende është e paqartë nëse certifikata Covid do të jetë e detyrueshme për skijim. Bisedimet janë duke u zhvilluar aktualisht midis Qeverisë Federale dhe operatorëve hekurudhorë malorë. Austria tashmë ka njoftuar se kërkohet një certifikatë në mal. Por edhe nëse Zvicra zgjedh një rregullim më pak të rreptë: turistët varen nga një certifikatë që është e vlefshme në Zvicër për vizitat në restorante, në një mënyrë apo tjetër.

Shumë më vendimtare se 30 franga për certifikatën Corona mund të jetë shkalla e ulët e vaksinimit në Zvicër për profesionistët e turizmit zviceran. 59 për qind e popullsisë në këtë vend janë dyfish të vaksinuar. Zvicra është një nga performuesit më të dobët europianë. Sa për krahasim: Në Francë, e cila gjithashtu mund të mburret me vendpushimet e sporteve dimërore, shifra është 66 për qind. Dhe në Itali, e cila gjithashtu tërheq turistë dimërorë me Tirolin e Jugut, shkalla e vaksinimit është mbi 68 për qind.