Kushdo që bind dikë të vaksinohet, tani do të fitojë 50 franga. Politikanët reagojnë ndryshe ndaj ofensivës së vaksinimit të Këshillit Federal zviceran

Në Thuringia (D), fushata e hamburgerit në fund të korrikut ishte një sukses. Përveç vaksinimit, njerëz të shumtë morën një vakt, disa edhe në mëngjesin e hershëm. A do të vaksinohen njerëzit në Zvicër nëse mund të kreditojnë një koleg me 50 franga dhe ndoshta t’i shpenzojnë së bashku në një restorant?

“As për një milion franga nuk do të vaksinohesha”, thotë këshilltarja kombëtare e SVP-së, Yvette Estermann. Ajo është një nga kritiket e njohura të vaksinimit dhe ishte në ballë kundër Ligjit Epidemik në 2013. Kur arriti moshën, ajo vendosi të “shkonte në rrugën e saj”, thotë Estermann. Dhe ajo gjithmonë shkonte mirë. Ajo nuk përfiton nga ofertat konvencionale të trajtimit mjekësor. Për shkak të testit Covid, ajo përdori kartën e saj të sigurimit shëndetësor për herë të parë. Ajo e la veten të testohej para se të shkonte në Pallatin Federal, sepse e pa që kjo ishte një shqetësim i kolegëve të saj, thotë gruaja nga Lucerni.
Ajo nuk beson se bonusi i konvertimit do të funksionojë. “Është maksimizuar”. Ndoshta ka ende disa që janë të pavendosur – por efekti i madh nuk do të materializohet. Fakti që privatësia e njerëzve tani po vuan edhe më shumë sepse njerëzit shkojnë misionarë dhe pyesin të tjerët nëse janë vaksinuar është “shqetësimi i saj më i madh”, thotë ajo. Sfera private në Zvicër konsiderohej e shenjtë, por sot ajo nuk llogaritet më.

Çdokush që do të vaksinohet në të ardhmen, në regjistrim mund të tregojë ndonjë person që “ndihmoi” në vendimin e vaksinimit – me fjalë të tjera: personin që i bindi ata për vaksinimin.
“Ndoshta në të ardhmen do të ketë njerëz që tani do të ofrojnë këshilla për vaksinimin në vend të përqafimeve falas në rrugë”, thotë presidenti i të Gjelbërve, Balthasar Glättli me shaka. Por ai mund të imagjinojë seriozisht se “bonusi i konvertimit” do të funksionojë. Diskutimet me task forcën shkencore kishin treguar se transferimi i njohurive brenda familjes dhe rrethit të miqve ishte efektiv. “Dhe nëse masa nuk funksionon, të paktën nuk kushton asgjë”.

Ndoshta më shumë njerëz tani do t’u afrohen të njohurve dhe miqve me mesazhin: “Ju, unë jam vaksinuar, kam pasur përvoja të mira, por bisedoni me mjekun tuaj”. Është e rëndësishme që Qeveria Federale, me ofensivën e saj, të kundërshtojë të gjithë informacionin pseudoshkencor që qarkullon në internet dhe që ndonjëherë arrin një numër të madh njerëzish.
Këshilltari kombëtar i GLP, Martin Bumle mendon se ideja me stimulimin prej 50 frangash është e mirë. Nëse një milion njerëz shtesë do të vaksinoheshin me të, përpjekja do të ishte e justifikueshme, thotë Bäumle. Atëherë do t’i afroheshit një shkalle vaksinimi prej 75 për qind.

50 franga është një nxitje e madhe, “në varësi të situatës, dikush pothuajse mund të ndalojë së punuari nëse i bind njerëzit gjatë gjithë ditës”. Bäumle mendon se është mirë që janë të vaksinuarit ata që përfitojnë nga fushata. Dhe se paratë e shpërndara në këtë mënyrë do të derdhen në konsum. “Këto para po kthehen te njerëzit, është e zgjuar.” Ai mendon se ju duhet të provoni gjithçka për të rritur normën e vaksinimit. Rastësisht, ai e ka bërë këtë për një kohë të gjatë, edhe pa një bonus: duke iu afruar njerëzve, duke pyetur nëse janë vaksinuar, duke dhënë informacion. “Shumë njerëz thjesht nuk dinë sa duhet, ata kanë nevojë për më shumë arsimim”.

Dhe: Sigurisht, të gjithë ata që vaksinohen tani do të përcaktojnë një marrës për 50 franga. Pavarësisht nëse ai duhej të ishte i bindur fare.

Sidoqoftë, Bäumle ka kohë që mbron një masë krejtësisht të ndryshme: Në të gjitha dhomat e brendshme – restorante, zyra, madje edhe në shtëpi – cilësia e ajrit duhet të matet dhe duhet të ketë ventilim adekuat. Qëndrimi në dhoma të mbyllura me cilësi të dobët të ajrit është një nga rreziqet më të mëdha, madje edhe për ata që janë vaksinuar, thotë shkencëtari atmosferik.