“Presidenti serb Aleksandar Vuçiq (51), të hënën e dërgoi një kërcënim lufte në vendin e tij fqinj, Kosovën. Tani ai po përforcohet – një kërcënim edhe për ushtarët tanë të stacionuar në Kosovë”, shkruan në një artikull gazeta gjermane “Bild”.

Pas përfundimit të ultimatumit të tij 24-orësh në NATO, të hënën në mbrëmje Vuçiq postoi një video luftarake në Instagram.

I shoqëruar me muzikë patriotike dhe flamuj serbë në sfond, ai mund të shihet duke vizituar ushtarët dhe fabrikat e armatimit. Sipas Vuçiqit, është e rëndësishme që “të gjithë njerëzit të kuptojnë se ne duhet të luftojmë për njerëzit tanë”. Me grusht të ngritur ai thotë në fund: “Për njerëzit tanë në Jarinje dhe Bërnjak, Serbia është me ju”.

Sfondi i ultimatumit dhe videove në Instagram: Jarinje dhe Brnjak janë dy pikat kufitare midis Kosovës dhe Serbisë që për dy javë janë bllokuar nga protestuesit me origjinë serbe. Ata po demonstrojnë kundër një rregulloreje kosovare, sipas së cilës vetëm targat e Kosovës mund të përdoren në vend – siç ka ndodhur në Serbi që nga viti 2008, transmeton portali Shtegu.

Por sa e pasigurt është situata për ushtarët gjermanë në Kosovë?

Gazeta Bild ia parashtroi këtë pyetje komandës së kontrollit të Bundesëehrit pranë Potsdam. Sepse: Gjermania është gjithashtu pjesë e forcës së sigurisë të NATO -s (KFOR) në vendin e vogël të Ballkanit dhe aktualisht ka 80 ushtarë.

Një zëdhënës i komandës operacionale ka deklaruar: “Situata në kufirin verior kosovaro-serb është e tensionuar dhe ka potencial për përshkallëzim latent. Për këtë arsye, situata po monitorohet nga afër”.

Dhe: Mandati i NATO -s në terren gjithashtu lejon që mjetet ushtarake të përdoren për të mbrojtur vendin, nëse Serbia, për shembull, pushton Kosovën.

Aimë tutje tha: “Në rast të përkeqësimit të situatës së sigurisë, ekziston mundësia e integrimit të KFOR-it si i ashtuquajtur `përgjigje e tretë`përveç forcës policore kosovare”.
Me fjalë të thjeshta: Në rast konflikti ushtarak, NATO mund të dërgojë shpejt trupa dhe pajisje shtesë në Kosovë.

Sipas mandatit aktual të Bundesëehrit, deri në 400 ushtarë gjermanë mund të vendosen në vend. “Kjo do të thotë që Bundesëehri është ende në gjendje të reagojë shpejt dhe me fleksibilitet”, shkruan Ministria e Mbrojtjes në faqen e saj të internetit.